Gentse expertisecentrum Paradox reist Vlaanderen rond met 2 escapegames rond dementie

Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag.  Met 70 procent is het bij ons de meest voorkomende vorm van dementie. Bij expertisecentrum Paradox in Gent ontwikkelden ze 2 escapegames die tonen wat de ziekte is en doet. De games reizen al 2 jaar lang rond in Vlaanderen. "Ze zijn ontzettend populair en worden veel geboekt", vertelt  Christian Verhelst van Paradox bij Radio2 Oost-Vlaanderen. 

"We hebben een mobiele escaperoom gemaakt, een game eigenlijk. Dus je wordt niet opgesloten in een kamer, maar bent vrij. Het ene spel is bedoeld voor professionals die met dementiepatiënten werken. Het andere is bedoeld voor vrienden en familieleden die in hun omgeving geconfronteerd worden met dementie. Of voor mensen die geïnteresseerd zijn", legt Verhelst uit. Het is dus geen spel bedoeld voor mensen die zelf dementie hebben. 

Het is een mobiele escaperoom, je wordt niet opgesloten

Christian Verhelst, Expertisecentrum Paradox Gent

Spelplezier

Alle opdrachten in het spel hebben te maken met de leefwereld van mensen die dementie hebben. Zo zijn er puzzels die te maken hebben met langetermijngeheugen, met herkennen van gezichten of met muziek. Volgens Christian verhelst van Paradox wordt het spel onnoemelijk veel gespeeld en zorgt het voor veel spelplezier, en focussen de spelers zich dus niet enkel op de kennis rond dementie.

Bekijk hieronder de video van enkele mensen die de game uittesten

Meest gelezen