Hoe klimaatbestendig is jouw woning of perceel? Check het op groenblauwpeil.be

Vanaf vandaag kan u terecht op de website groenblauwpeil.be om na te gaan hoe klimaatbestending uw woning of perceel is. Via dat online instrument krijgt u een score toegewezen, maar ook concrete tips om die score eventueel te verbeteren. "We willen mensen informeren en sensibiliseren", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "We staan voor een gigantische uitdaging op vlak van klimaatverandering en dus zullen we onze leefomgeving ook moeten aanpassen."

Het "groenblauwpeil" werd ontwikkeld door de Vlaamse Confederatie Bouw, het kenniscentrum voor gemeentelijk waterbeheer en de Vlaamse overheid. Wie surft naar www.groenblauwpeil.be kan daar gegevens invullen over zijn of haar woning of perceel en de online tool berekent vervolgens een score (van A tot F) die aantoont hoe klimaatbestendig die is. Gebruikers krijgen ook een aantal tips mee om hun score te verbeteren, zoals het planten van (meer) bomen, het installeren van een regenput of het gebruiken van klinkers die regen doorlaten.

Walter uit Hoboken wilde weten hoe klimaatbestendig zijn huis is. Hij deed de test op groenblauwpeil.be:

Videospeler inladen...

De website bevraagt zowel groene (beplanting, biodiverstiteit, CO2-opslag...) als blauwe  (waterinfiltratie, verharding...) aspecten van een woning of perceel en berekent voor beiden ook een aparte score. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wijst erop dat het belangrijk is om oog te hebben voor zowel de groene als de blauwe elementen. "Dat hebben we in het verleden te veel verwaarloosd en daardoor hebben we verkeerde keuzes gemaakt. Kijk maar naar de vele nutteloze verhardingen of naar het bouwen van woningen in watergevoelige gebieden." 

Strijd tegen klimaatverandering

In het kader van de strijd tegen klimaatverandering, is het volgens Demir dus belangrijk om het roer om te gooien. "We staan ondertussen voor een gigantische uitdaging en dat betekent dat we onze leefomgeving ook zullen moeten aanpassen", zegt de minister. "Daarom komen we nu met dit laagdrempelig instrument: we willen de mensen informeren en sensibiliseren. We gaan dat niet doen met het vingertje omhoog, maar we willen vooral tips geven waar de mensen zelf mee aan de slag kunnen."

We staan voor een gigantische uitdaging op vlak van klimaatverandering en we zullen onze leefomgeving dus moeten aanpassen

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Het "groenblauwpeil" werd ontwikkeld in samenwerking met onder andere de Confederatie Bouw. De sectorfederatie krijgt naar eigen zeggen veel vragen van mensen die hun woning aan het renoveren zijn. Zij willen hun woning klimaatbesteniger maken, maar weten niet hoe ze daar aan moeten beginnen. Het "groenblauwpeil" zou hen daar nu bij moeten helpen. Het online instrument is er dus voor particulieren, maar ook lokale besturen, projectontwikkelaars en architecten kunnen er gebruik van maken. Ook voor hen kan de website nuttig zijn om na te gaan hoe ze de publieke ruimte op een zo klimaatbestendig mogelijke manier kunnen inrichten.

Meest gelezen