Pexels - Anna Shvets

GUM bereidt nieuwe expo voor over de fallus en moet aan ICT-collega's vragen om woorden met seksuele connotatie door spamfilter te laten

Het GUM, dat is het Gentse Universiteitsmuseum, heeft aan haar ICT-collega's gevraagd om de spamfilter wat toleranter te maken voor bepaalde woorden met seksuele content. Het museum is namelijk bezig met de voorbereidingen voor een tentoonstelling met de naam "PHALLUS. Norm & Vorm" en merkte dat mails niet binnenkwamen over het onderwerp.

De naam van de expo doet al vermoeden dat er "speciale" voorwerpen tentoongesteld worden. In de tentoonstelling "PHALLUS. Norm & Vorm" buigen wetenschappers en kunstenaars zich over wat zich onder de gordel bevindt. De vragen: "Is de penis baas over de voortplanting?" en "Maakt de fallus de man, of net niet?" worden beantwoord tijdens deze toekomstige expo.

Dildo's en vibrators

Om zaken zoals dildo's en vibrators in het museum te krijgen, wordt er druk heen en weer gemaild met verschillende partners. Maar die mails worden tegengehouden door de spamfilter van het museum omdat er woorden in voorkomen met een seksuele connotatie. "We merkten dat we geen mails terugkregen", vertelt Lyvia Diser van het GUM. 

"Ik stelde vragen in mijn mails over orgasme, stimulatie en de clitoris die gestimuleerd wordt met vibratie. Bleek dat die mailtjes allemaal vastzaten in de firewall." Diser heeft uitleg gegeven aan de ICT-collega's waar de tentoonstelling precies over gaat en heeft gevraagd om verschillende termen toch toe te laten. "Sindsdien hebben we een hele lading seksspeeltjes binnengekregen."

De tentoonstelling gaat over meer dan piemels

Lyvia Diser van het GUM

En ze hopen ook nog andere zaken binnen te krijgen: "We zijn aan het onderhandelen om een penisprothese te krijgen. En we hebben ook een mooie MRI-scan van een dolfijnenvagina. De tentoonstelling gaat over meer dan alleen maar piemels. Dat zal je wel zien", zegt Diser nog. "En van zodra de expo gedaan is, gaan we dat ook melden aan ICT en kan alles weer op slot."

Wetenschap

De expo zal dus overduidelijk over de penis gaan, maar ook over de vrouwelijke genitaliën. En over oude grottekeningen, over seks en voortplantingsorganen die afgebeeld worden in de kunst of zelfs op sociale media. Het museum is een wetenschapsmuseum dus de wetenschap achter alles dat met de voortplanting, en alles errond, te maken heeft komt aan bod.

Aan de expo "Phallus. Norm & Vorm" werken wetenschappers, kunstenaars, designers, partner-organisaties en studenten mee. Je kan de tentoonstelling bekijken vanaf 24 maart 2022 en ze zal tot januari 2023 te zien zijn.

Meest gelezen