Huisnummers in De Panne zullen duidelijk zichtbaar moeten zijn van op straat

In het gemeentereglement van De Panne komt een nieuwe regel die zegt dat huisnummers duidelijk zichtbaar moeten zijn van op straat. Nu is dat vaak niet zo, bijvoorbeeld wanneer een huisnummer aan de gevel van een villa hangt die ver weg ligt van de straat. 

Als je huis verder van de straat af ligt zal je in De Panne ook een huisnummer moeten plaatsen dichter bij de straatkant, aan een brievenbus bijvoorbeeld, een buitenmuur of een hek. De nummers zullen ook minimum 5 centimeter groot moeten zijn. 

Nu weten de hulpdiensten soms niet waar ze moeten zijn, net wanneer er geen tijd te verliezen is.
Schepen van Wonen Nicolas Luyssen

De nieuwe regel wordt ingevoerd na een opmerking van een brandweerman, zegt schepen van Wonen Nicolas Luyssen. "Blijkbaar hebben de hulpdiensten het soms moeilijk om te weten waar ze moeten zijn omdat sommige huisnummers zo slecht zichtbaar zijn", zegt hij. "Dat terwijl ze vaak geen tijd te verliezen hebben. Het is niet de bedoeling dat een brandweerman of een ambulancier moet uitstappen om te kijken aan welk huisnummer ze zijn, zelfs niet 's nachts of als het slecht weer is. Die huisnummers moeten gewoon goed zichtbaar zijn. En er zijn dan wel gps-toestellen die je naar het juiste huisnummer kunnen leiden, maar ook die zijn niet altijd op de meter accuraat."

Controles vanaf volgend jaar

Vanaf volgend jaar begint De Panne de nieuwe regels voor huisnummers te controleren. Wie niet in orde is riskeert een GAS-boete van minstens 50 euro. 

Meest gelezen