Radio 2

JBC pleit in parlement voor betere werkomstandigheden bij kledingproducenten

An Claes van de Limburgse kledingketen JBC trekt morgen naar het parlement. Ze pleit daar voor een nieuwe internationale wetgeving die alle bedrijven verplicht te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. De keten verkoopt kleding die gemaakt wordt in Bangladesh. Daar stortte in 2013 een textielfabriek in, waarbij meer dan 1000 mensen om het leven kwamen. Sindsdien is er iets veranderd, maar het kan nog beter. 

20 jaar geleden ging het alleen nog maar over kinderarbeid, nu is het kader breder getrokken. "We kijken of de juiste arbeidsuren gerespecteerd worden en of de arbeiders het correcte loon krijgen. Maar ook als iemand ziek wordt, wordt die dan op de juiste manier behandeld en niet meteen ontslagen?  Worden de rechten van vrouwen die zwanger zijn gerespecteerd?" zegt An Claes van JBC. "We kijken ook naar de veiligheid. Na de ramp in The Rana Plaza factory zijn we lid geworden van het Bangladesh Accord waarbij alle fabrieken terug gecontroleerd en geïnspecteerd worden zodat ze ook veilig zijn voor de medewerkers." 

JBC wil dat alle kledingproducenten dezelfde regels volgen. Als ze dus zeggen dat ze duurzaam zijn, moeten ze allemaal dezelfde regels hebben. JBC wil een internationale wetgeving en An Claes pleit daarvoor morgen in het parlement.

Bekijk hieronder de beelden van de ramp in Rana Plaza in 2013.

Videospeler inladen...

Meest gelezen