Radio 2

Kerkfabriek wil geen voetballende jongeren in park rond kerk Bevegem: "Er sneuvelen te veel ramen"

In Zottegem mogen jongeren niet meer voetballen op het pleintje naast de kerk van Bevegem. Dat pleintje is deels  eigendom van de kerk. Maar de dure kerkramen sneuvelen nu te vaak door de voetballers. "Het is bovendien een park van rust waar gezinnen met jonge kinderen en senioren komen genieten", zegt deken Hans Vandenholen. De stad betreurt de reactie van de kerkfabriek.

De kerkfabriek is eigenaar van een groot deel van het park rond de kerk van Bevegem. Omdat het een mooie, grote, groene ruimte is, stelt de kerfabriek het park ook ter beschikking van de gemeenschap. "We hebben toestemming gegeven aan de stad om er nieuwe speeltuigen, banken en picknicktafels te plaatsen", legt deken Vandenholen uit. "Op die manier is het park een aangenaam speelpleintje geworden voor kinderen. Het is ook een plaats waar gezinnen en bejaarden kunnen komen genieten van de rust." Volgens de kerkfabriek past voetbal niet meteen in dat plaatje.   

Het is een plaats met speeltuigen, banken en picknicktafels om te genieten, niet om te voetballen

Deken Hans Vandenholen

Maar er is nog een reden waarom ze daar liever geen voetballende jongeren zien. "De laatste jaren en zeker de laatste maanden is er enorm veel glasschade aan de kerk", verduidelijkt de deken. "De kerk heeft glas-in-lood-ramen en de kelder, waar de scouts zitten, heeft gewapend glas. Er is vaak schade en dan moeten we een beroep doen op de verzekering om die te herstellen. Maar dat is een kostelijke grap."   

Gelieve niet te sjotten

Daarom doet de kerkfabriek een oproep aan de voetballers: "De stad heeft sport- spel- en voetbalruimte genoeg voor jonge mensen, maak daar gebruik van. Gebruik het park rond de kerk alstublieft niet om te voetballen. De kerkfabriek is genereus voor iedereen, maar ga sjotten op een andere plaats."

Laat de jongeren die thuis geen plaats hebben toch in het park aan de kerk voetballen

Schepen Lieselotte De Roover

De stad Zottegem betreurt de reactie van de kerkfabriek, want wil niet liever dan dat de jongeren daar voetballen. "Want het gaat vaak over jongeren die thuis de plaats niet hebben om te voetballen of die op een appartement wonen. Het is aan hen de keuze om te gaan voetballen waar zij dat willen", reageert schepen Lieselotte De Roover (CD&V). Ook oppositiepartij Vooruit begrijpt het standpunt van de kerkfabriek niet: "Dat is toch te zot voor woorden. Als kinderen zich al niet meer mogen amuseren op een speelpleintje", zucht Louie Van Rijsseberge.

Het stadsbestuur hoopt nu op een gesprek met de kerkfabriek. 

Meest gelezen