KLAAR: Afghanistan

In Afghanistan leek de oorlog deze zomer van kwaad naar erger te gaan. De extremistische 'taliban' hebben stad na stad (her)veroverd nog voordat de Amerikaanse en andere buitenlandse militairen definitief het land konden verlaten. Dat vertrek was sowieso gepland na 20 jaar aanwezigheid in Afghanistan. De hallucinante beelden van vluchtende mensen uit Afghanistan zijn de wereld rond gegaan. Sindsdien hebben de taliban de macht overgenomen en gelden er opnieuw strenge regels. Meisjes mogen bijvoorbeeld niet naar school en ook niet sporten. De taliban lijken zo terug te grijpen naar hun harde bewind van in de jaren 90.

Wat is er aan de hand in Afghanistan? Waarom hebben de taliban het land herveroverd? Waarom willen veel Afghanen er nu weg? Ons instagramkanaal nws.nws.nws vat het kort samen in een duidelijke infofiche. 

Videospeler inladen...

Twintig jaar nadat ze door een internationale troepenmacht was verdreven, heeft de extremistische islamitische talibanbeweging opnieuw de macht gegrepen in Afghanistan.  Maar wie zijn de taliban? Dat leggen we in deze video in 1 minuut uit.

Videospeler inladen...

Doordat Afghanistan op enkele weken tijd opnieuw in handen is gevallen van de taliban, hebben veel jongeren er vragen over. Ons instagramkanaal nws.nws.nws stelt hun vragen aan VRT-journalist en conflictkenner Rudi Vranckx.

Videospeler inladen...

De Amerikaanse troepen zijn weg uit Afghanistan en ook in Irak is de terugtrekking aan de gang. Volgens president Biden heeft de VS haar doel bereikt en zijn de daders van 9/11 verslagen. Was de oorlog in Afghanistan echt een Amerikaans succes, of ziet de jihadbeweging dit anders?

Videospeler inladen...

De Amerikaanse troepen hebben Afghanistan nog niet goed en wel verlaten en de taliban zijn weer aan de macht in het hele land. Een nieuw hoofdstuk in de eeuwige oorlog in Afghanistan. Rudi Vranckx duikt in de woelige geschiedenis van het land in deze langere documentaire voor Canvas.

Videospeler inladen...

Van echte stabiliteit is er in Afghanistan al meer dan 40 jaar lang geen sprake. Bekijk op deze tijdslijn hoe het eraan toe ging van de Sovjet-invasie in 1979 tot nu.

Meest gelezen