photo: Gert Jan van Rooij.com

Koning Filip bezoekt expo Johan Tahon in MOU: "Hij komt als koning, maar ook als collega-kunstenaar"

Koning Filip bezoekt vandaag de tentoonstelling "Universus" van beeldhouwer Johan Tahon uit Munkzwalm in het MOU, het Oudenaards stadsmuseum. De kunstenaar ontmoet de koning al voor de derde keer.

Sinds ongeveer een maand weet Johan Tahon dat de koning zijn tentoonstelling "Universus" zal bezoeken. Hij is opgetogen en mag de koning al voor de derde keer ontmoeten, vertelt hij: "De eerste keer was in Zwalm en de tweede keer heeft hij een kunstwerk van mij ingehuldigd in de ambassade van Istanbul."

Beluister het interview van Johan Tahon met Dirk Ghijs

Voor de kunstenaar is het al bijzonder dat de koning interesse toont in zijn werken, maar er ligt een extra laag op dat gevoel omdat de koning zelf schildert: "Ik mag hem ook ontmoeten als collega-kunstenaar. De koning schildert klassieke maar heel sterke schilderijen."

De koning schildert klassieke maar sterke schilderijen

Kunstenaar en beeldhouwer Johan Tahon

Tahon is beeldhouwer en maakt standbeelden, vanuit zijn atelier in de Vlaamse Ardennen, die er niet klassiek uitzien. Soms lang uitgerokken figuren, een beetje kronkelig ook, niet altijd duidelijk maar evenzeer suggestief.

Rammstein en Gérard Depardieu

Met zijn kunst trekt hij bekende personen aan, ook al vindt hij het een beetje vervelend om daar over te praten, zegt hij: "Het is raar om daarover te spreken. Maar iemand zoals Till Lindemann, de frontzanger van Rammstein heeft wel al werk van mij gekocht. Af en toe hebben we contact om het te bespreken. Ook met acteur Gérard Depardieu heb ik regelmatig contact."

In het verleden mocht Tahon ook paus Franciscus ontmoeten. Hij maakte toen een beeld van de stichter van de Jezuiëten, waartoe ook de paus behoort, en is het persoonlijk gaan afgeven in Vaticaanstad.

De tentoonstelling "Universus" is nog te bezichtigen tot 7 november 2021 in het MOU in Oudenaarde.

Meest gelezen