Amerikaanse politie bevestigt: Gabby Petito dood teruggevonden, met geweld om het leven gebracht, verloofde spoorloos

Het lichaam dat zondag gevonden werd in een nationaal park in de Amerikaanse staat Wyoming, is wel degelijk dat van de vermiste Gabrielle "Gabby" Petito (22). Dat heeft de federale politiedienst FBI nu bevestigd. Petito was enkele maanden geleden op rondreis vertrokken met haar verloofde, Brian Laundrie (23), en was op 11 september als vermist opgegeven door haar familie. Haar verloofde is ook spoorloos. De FBI vraagt de burger om hulp bij het vinden van de man. Volgens de eerste bevindingen zou de jonge vrouw met geweld om het leven gebracht zijn.

Het is een zaak die de Verenigde Staten al meer dan een week in in de ban houdt: de verdwijning van de 22-jarige Gabby Petito en haar verloofde Brian Laundrie (23). Het jonge koppel uit North Port, Florida, vertrok begin van de zomer op roadtrip langs de nationale parken in het westen van de VS. Het jonge koppel liet hun volgers op sociale media mee genieten met idyllische foto's en filmpjes. En die kregen erg veel aandacht.

Op 11 september gaf Gabby's familie, die in New York woont, haar op als vermist, ze hadden al twee weken niks meer van haar gehoord. Uit onderzoek bleek dat haar verloofde Brian op 1 september al was teruggekeerd naar North Port, alleen. De politiediensten drongen aan om hem en zijn familie te spreken, maar Laundrie hield op aanraden van zijn advocaat de lippen stijf op elkaar. Vorige vrijdag nam zijn familie zelf contact op met de politie, om te melden dat ze hem sinds 14 september niet meer gezien hadden.

Dit weekend vonden speurders het lichaam van een jonge vrouw in het gebied van het Grand Teton National Park in de westelijke staat Wyoming. In het laatste gesprek met haar familie had Gabby gezegd dat zij en haar verloofde naar die plek zouden reizen. Meteen werd gedacht dat het om het lichaam van Gabby ging. Dat wordt nu bevestigd door de lokale FBI van Denver.

Waar is Brian?

De federale politiedienst FBI, die ook bij het onderzoek betrokken is, zegt dat uit de eerste bevindingen blijkt dat Gabby Petito met geweld om het leven gebracht is. De exacte doodsoorzaak moet nog bepaald worden. 

De FBI vraagt intussen de burger om hulp bij het vinden van Gabby Petito's verloofde. Ze vragen iedereen die mogelijk contact heeft gehad met Petito of Laundrie, die tussen 27 en 30 augustus Grand Teton National Forest heeft bezocht of die hun voertuig heeft gezien, om contact met hen op te nemen. 

De zoektocht naar Brian Laundrie gaat intussen voort. Het huis waar hij samen met Gabby en zijn ouders woonde, is opnieuw uitgekamd, op zoek naar aanwijzingen. Er wordt ook al enkele dagen gezocht in Carlton Reserve, een natuurgebied van ruim 97 km² in de buurt van zijn woonplaats in Florida. Speurders onderzoeken daarnaast ook honderden tips van mensen die menen Brian te hebben opgemerkt.

De politie beklemtoont ook na de bevestiging dat het lichaam van Gabby teruggevonden werd, dat ze Brian nog altijd beschouwen als een person of interest, iemand die belangrijke info kan verschaffen over het onderzoek. Hij wordt met andere woorden dus niet gezocht als een verdachte in de zaak.

Het huis waar Gabby en Brian woonden in North Port, Florida, samen met Brians ouders.
Copyright 2021The Associated Press. All rights reserved

Raadsels

Er zijn dus nog veel raadsels rond de zaak, die veel aandacht krijgt in de Verenigde Staten, en intussen ook daarbuiten. Het jonge koppeltje had elkaar leren kennen op de middelbare school, ze deelden een passie voor reizen en waren sinds vorig jaar verloofd. Gabby wilde volgens Amerikaanse media graag schrijfster worden en was heel actief op sociale media. Maar was het achter de schermen altijd wel zo fijn als het leek?

Vorige week gaf de politie van Moab, in de staat Utah, beelden vrij die met een bodycam gemaakt waren tijdens een interventie. Agenten hadden hun wagen aan de kant gezet voor gevaarlijk rijgedrag en vonden een koppel dat overstuur leek. Een huilende Gabby vertelde dat een ruzie uit de hand gelopen was, dat ze Brian een klap verkocht had, dat ze soms kampt met mentale problemen en dat ze heel snel om kleine dingen boos kon worden.

Geen van de twee wilde echter een klacht indienen. Ze benadrukten dat ze verloofd waren en niet wilden dat er een beschuldiging zou zijn. De agenten spraken apart met het jonge stel en besloten dat er meer sprake leek van een emotionele inzinking dan van huiselijk geweld. Gabby en Brian kregen het advies om de nacht apart door te brengen. Wat er daarna gebeurd is, is onduidelijk.

Het nieuws kwam dinsdagavond net voor de uitzending van "Laat" binnen, waarin we ingingen op de opmerkelijke aandacht voor dergelijke verdwijningszaken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen