Maarschalk al-Tantawi, de man die het leger en Egypte na de Arabische Lente regeerde, is overleden

In Egypte is gewezen stafchef generaal Hoessein al-Tantawi overleden. Hij was 85. Tantawi speelde een belangrijke rol tijdens het regime van Hosni Moebarak, maar ook in diens val. Nadien regeerde hij 17 maanden over Egypte, veelal met harde hand. 

Tantawi was 85 en was al een tijdje ziek. Hij speelde al langer geen rol meer in Egypte, maar het huidige regime heeft wel veel aan hem te danken. Huidig president en generaal Abdel Fattal al-Sisi heeft dan ook een nationale rouw afgekondigd en een militaire basis zal genoemd worden naar de overleden militair.

Generaal Tantawi kent u misschien van zijn cruciale rol tijdens de Arabische Lente van 2011, maar Tantawi had een lange staat van dienst in het leger onder de militaire presidenten Gamal Abdel Nasser, Anwar al-Sadat en diens opvolger Hosni Moebarak. Hij was een veteraan van alle oorlogen die Egypte voerde sinds de jaren 50.  Twintig jaar lang was Tantawi stafchef onder Moebarak en dus een steunpilaar van diens regime.

"Moebarak-regime zonder Moebarak"

Dat veranderde plots en verrassend begin 2011 toen het volksprotest van de Arabische Lente ook Egypte bereikte en het regime van Moebarak wankelde. Op 11 februari 2011 nam Moebarak onder druk van het protest ontslag en nam een militaire raad onder generaal Tantawi de macht over. De betogers juichten de militairen toe, maar niet lang want al erg snel bleek het "nieuwe" regime uit Moebarak-getrouwen te bestaan die er vooral op uitwaren om zo veel mogelijk van dat regime te redden. (Lees verder onder de foto).

Januari 2011: een beeld van de heftige taferelen tussen oproerpolitie en betogers in Egypte.
AP2011

Al erg snel trad het leger hardhandig op tegen betogers die zich bedrogen voelden. In zeker een geval reden pantserwagens in Caïro gewoon over de betogers heen. Tantawi regeerde Egypte 17 maanden lang tijdens een erg woelige periode. Tenslotte ruimde hij in juni 2012 de baan voor de democratisch verkozen president en moslimbroeder Mohammed al-Mursi. 

Twee maanden later werd Tantawi door president Mursi ontslagen als stafchef in een poging om de legertop te zuiveren van figuren van "de oude garde". Tantawi werd vervangen door zijn vertrouweling, Abdel Fattah al-Sisi, die een jaar later de macht greep en Mursi liet opsluiten. Sindsdien is president Sisi de absolute machthebber met een stalen vuist in Egypte, geheel naar het beeld van zijn voorganger Tantawi. Mursi is intussen overleden in de gevangenis, de Moslimbroederschap is opnieuw verboden en de "jongere versie van de oude garde" regeert.

Huidig president al-Sisi past in het stramien van zijn voorganger als stafchef, veldmaarschalk Tantawi.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen