facebook burgemeester Tollenaere

Maaseik maakt zich op voor de Ommegang rond Harlindis en Relindis

Volgend jaar viert de stad Maaseik haar heiligen Harlindis en Relindis met een ommegang die om de kwarteeuw wordt georganiseerd. De voorbereidingen zijn nu al aan de gang. De restauratie van de Harlindis en Relindis kapel in Aldeneik moet tegen dan ook afgerond zijn.  

Relindis en Harlindis zijn twee zussen die samen met hun ouders in de achtste eeuw een klooster opbouwden in het Maasland. In de negende eeuw werden ze heilig verklaard en sinds 1388 worden de twee spirituele vrouwen gevierd met een ommegang. En ook volgend jaar zal Maaseik de twee heiligen uitvoerig vieren, niet alleen met een tweedaagse reliekentocht maar ook met een uitgebreid cultuurprogramma en een kunstroute.

Verkommerde kapel

De voorbereidingen zijn intussen volop aan de gang en gaan vanaf nu ook een versnelling hoger. En dat is ook nodig, zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) "Heel wat werkgroepen zijn al twee jaar bezig met de voorbereidingen, wie dat wil kan het programma nu al ontdekken op een speciale website rond de viering. 

Intussen is er ook begonnen met de restauratie van de Harlindis en Relindis kapel in Aldeneik.  "Er is heel wat werk aan", zegt burgemeester Tollenaere. "De kapel is al enkele jaren aan het verkommeren, het dak was stuk en de versieringen aan het plafond hebben daaronder geleden. En er moeten ook glasramen hersteld worden". Tegen de ommegang moet de kapel weer in alle pracht en glorie hersteld zijn. 

Meest gelezen