AFP or licensors

VN bezorgd over repatriëring migranten uit VS, onderzoek naar mogelijke agressie door Amerikaanse grenspolitie

De Verenigde Naties dringen er bij de Verenigde Staten op aan om Centraal-Amerikaanse en Haïtiaanse migranten die in eigen land vervolgd kunnen worden, een kans te geven om asiel aan te vragen. De Amerikaanse regering wil duizenden Haïtiaanse migranten aan de Texaanse grens met het vliegtuig naar hun thuisland terugbrengen. De VN is bezorgd over die massarepatriëring en zegt dat elke migrant of vluchteling individueel beoordeeld moet worden. Intussen onderzoekt de Amerikaanse regering mogelijke agressie van de grenspolitie tegen migranten.

Afgelopen weekend raakte bekend dat de Amerikaanse regering duizenden Haïtianen naar hun thuisland wil terugsturen. Het is een antwoord op de migratiecrisis aan de grens tussen de Amerikaanse staat Texas en Mexico. Onder de internationale brug van Del Rio bivakkeren nu al zo'n 15.000 migranten die asiel willen aanvragen in de VS, hoofdzakelijk Haïtianen, maar ook Cubanen, Nicaraguanen en andere Centraal- en Zuid-Amerikanen.

Hoewel de Verenigde Naties erkennen "dat de kans bestaat dat sommigen die aan de grens aankomen, geen vluchtelingen zijn", benadrukken ze dat diegenen die wel vrezen dat ze in eigen land vervolgd zullen worden, het recht hebben om asiel aan te vragen en dat hun aanvraag op een eerlijke manier behandeld moet worden, vóór ze het land uitgezet worden. Volgens de VN geldt dat ook voor de Haïtianen.

In plaats van duizenden migranten zomaar op het vliegtuig te zetten, moet elk dossier van een migrant of vluchteling individueel beoordeeld worden, klinkt het.

Volgens de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas hebben de Verenigde Staten sinds zondag al zo'n 4.000 Haïtianen die onder de brug van Del Rio bivakkeerden, naar asielcentra op andere plaatsen in de VS gebracht "zodat we hun veiligheid en die van de gemeenschap in Del Rio kunnen verzekeren". Anderen - "individuën" zijn al op vliegtuigen naar hun eigen land gezet, voegde hij eraan toe. Mayorkas verwacht dat de crisissituatie in Del Rio de komende 2 tot 4 dagen "dramatisch zal verbeteren".

Beelden van het optreden van de Amerikaanse grenspolitie veroorzaken commotie.

Videospeler inladen...

Intussen is er ook verontwaardiging ontstaan over beelden die suggereren dat migranten door de Amerikaanse grenspolitie met paarden worden achterna gezeten en met de teugels van de paarden worden geslagen. De Arabische zender Al Jazeera en het Britse persagentschap Reuters brachten de beelden naar buiten. (zie foto's in dit artikel).

Het Witte Huis, het kantoor van de Amerikaanse president, zegt dat de beelden onderzocht zullen worden. "Ik ken nog niet de volledige context, maar ik kan me niet voorstellen dat dit gedrag in welke context dan ook gepast zou zijn", zei woordvoerster Jen Psaki tijdens een persbriefing. "Ik denk niet dat iemand die die beelden ziet, zou denken dat dit aanvaardbaar of gepast is. Dit mogen ze uiteraard nooit meer doen."

Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas verdedigde het gebruik van paarden door de grenswacht, maar voegde eraan toe dat zijn ministerie de zaak zal onderzoeken. Op Twitter liet het ministerie weten dat de beelden "buitengewoon verontrustend" zijn en dat "de feiten van het volledige onderzoek, dat snel zal worden uitgevoerd, zullen bepalen welke disciplinaire maatregelen zullen worden genomen".

AFP or licensors

Mexicaanse president vraagt Amerikaanse president om hulp

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft zijn Amerikaanse collega Joe Biden intussen gevraagd om te investeren in Centraal-Amerika om zo de migratiestroom via Mexico richting de VS te stoppen.

De Mexicaanse president onderstreepte tijdens zijn dagelijkse persmoment maandagavond "de noodzaak om onmiddellijk te handelen in Guatemala, Honduras en El Salvador", door te investeren in economische ondersteuningsprogramma's voor boeren en jonge leerlingen.

Mexico paste die al "met succes" toe in het zuidoosten van het land. "In minder dan zes maanden hebben we zo al 330.000 mensen geholpen", vervolgde hij. Bovendien meende hij dat het fenomeen van migratie niet alleen beheerst kan worden met "dwangmaatregelen." 

Naast de duizenden migranten aan de Mexicaans-Amerikaanse grens, bevinden zich momenteel ook zo'n 40.000 Centraal-Amerikanen en Haïtianen, op de vlucht voor armoede, geweld en natuurrampen, in Tapachula, in Chiapas, in het zuidoosten van Mexico, in de afwachting van een vergunning waardoor ze niet uitgezet kunnen worden. Tussen januari en augustus werden er volgens officiële cijfers 147.033 illegale immigranten opgepakt, drie keer meer dan in dezelfde periode in 2020. 

De Mexicaanse overheid heeft 27.000 soldaten ingezet aan de zuid- en noordgrens om de stroom aan migranten die de Verenigde Staten proberen te bereiken, te beheersen.

Bekijk een reportage uit "Het Journaal" over de migratiecrisis in Texas (18/9/2021)

Videospeler inladen...

Meest gelezen