Minder loon voor zieke parlementsleden ligt op tafel: "Zou snel kunnen ingaan"

De partijen in het Vlaams parlement zijn het erover eens dat parlementsleden die langdurig ziek zijn, minder loon zouden moeten krijgen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bevestigt het nieuws in "De ochtend". Aanleiding is de heisa rond onafhankelijk parlementslid Sihame El Kaouakibi die al sinds half oktober ziek thuis zit en verdacht wordt van subsidiefraude. Zij behoudt als parlementslid haar volledige loon tijdens haar ziekteverlof. 

Sinds half oktober vorig jaar zit voormalig Open VLD-politica en Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi thuis met een ziektebriefje en dat al zeker tot eind november. El Kaouakibi zou het mentaal erg moeilijk hebben, na de commotie en het gerechtelijk onderzoek tegen haar en haar vzw's, zoals haar dansproject Let's Go Urban. 

De verlenging van haar ziekteverlof lokte heel wat verontwaardiging uit, omdat ze als parlementslid haar volledige loon behoudt tijdens haar ziekteverlof. Een gewoon Vlaams parlementslid verdient netto ongeveer 6.000 euro per maand. 

Conner Rousseau begrijpt die verontwaardiging. "Heel veel mensen vinden dat het maar normaal is dat als je in de politiek zit of in een andere job, dat de regels voor iedereen dezelfde zijn. Je krijgt niet uitgelegd dat een politicus 100 procent van zijn loon houdt als hij langdurig ziek is."

Volgens Rousseau zou de nieuwe regeling, die dan dezelfde zou zijn als voor werknemers, snel kunnen ingaan. Een parlementslid dat langdurig ziek is zou dan vanaf de 2e maand terugvallen op 60 procent van het loon, of -juridisch correcter- 60 procent van de vergoeding. 

Het ergert ons allemaal. Laten we nu het juridisch advies afwachten en dan kunnen we hopelijk knopen doorhakken

Wilfried Vandaele, N-VA-fractievoorzitter in Vlaams Parlement

Vlaamse oppositiepartijen Groen, Vlaams Belang en PVDA steunen het voorstel, maar ook de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD zeggen dat ze mee zijn met het verhaal. "Het ergert ons allemaal, dat mensen zo lang thuis zijn en toch de vergoeding blijven krijgen", zegt N-VA fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Wilfried Vandaele. 

Al benadrukt hij wel dat het gevraagde juridisch advies daarover moet worden afgewacht. Een Brussels advocatenkantoor was eerder namelijk al gevraagd om zich te buigen over de vraag of men een controlearts kan sturen naar een ziek parlementslid. "Het statuut van een parlementair is ingewikkeld. Daardoor zijn alle regelingen die je probeert te bedenken, altijd een probleem. Het voorstel om terug te vallen op 60% na één maand is een goed vertrekpunt. Laten we het juridisch advies nu afwachten, en de diensten van het parlement daar goed naar laten kijken. Dan kunnen we hopelijk knopen doorhakken", aldus Vandaele.

Steekvlampolitiek

Ria Janvier, professor sociale zekerheid en ambtenarenrecht aan de universiteit van Antwerpen, heeft het er moeilijk mee dat dit voorstel de media haalt. 

Janvier waarschuwt voor de gevaren van "ad hoc-oplossingen voor ad hoc-problemen".  Steekvlampolitiek dus.  "Conner Rousseau moet zich ervan bewust zijn dat 60 procent niet van het loon is, maar van een loon dat begrensd is tot 3.900 euro."

De professor vindt het te kort door de bocht om gewoon de werknemersregeling over te nemen, omdat de sociale bescherming "een goed bewaard geheim is", waar ook de professor geen zicht op heeft.  Dat gebrek aan transparantie vindt ze een groter probleem dan het ene geval waarbij "potententieel sprake is van misbruik".  

De  huidige regeling zomaar, ondoordacht, op de schop nemen, het zou wel eens sterk nadelig kunnen zijn voor parlementsleden die getroffen worden door langdurige aandoeningen, zoals kanker.  Daar moet volgens Janvier goed over worden nagedacht. 

Beluister hier extra duiding door professor Ria Janvier in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Enkel voor Vlaamse parlementsleden?

Het voorstel van Vooruit wordt morgen ook ingediend in het Federale Parlement, op de Conferentie van Voorzitters. Het terugvallen op minder loon zou dan dus niet enkel voor Vlaamse parlementsleden, maar ook voor federale parlementsleden gebeuren, als het voorstel het haalt. Als, want de vraag is hoe de Franstalige partijen tegenover het idee staan. Daar heerst de kwestie El Kaouakibi namelijk niet. 

Het wordt dus verder afwachten of het voorstel er komt, wanneer en voor welke parlementsleden. Het Vlaams Parlement zou in elk geval deze week nog het juridisch advies binnenkrijgen. Volgende week zou er dan beslist worden op het Uitgebreid Bureau, klinkt het bij het kabinet van Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Al moet zo'n voorstel daarna uiteraard nog langs een plenaire zitting passeren.

Het is allemaal bespreekbaar, en we zitten wellicht met alle partijen op eenzelfde lijn, zegt Wilfried Vandaele, fractieleider voor N-VA in het Vlaams parlement in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen