Minderjarige verdachte van moord op homoseksuele man in Beveren weggelopen uit gesloten inrichting

Eén van de minderjarigen die verdacht worden van de moord op de 42-jarige David in Beveren, is spoorloos. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. De advocaat van de verdachte jongere hoopt dat hij zich snel meldt bij de politie. De gesloten instelling waaruit de jongen ontsnapte, bekijkt nu welke extra maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt.

Zaterdagavond verdween de tiener uit de gesloten instelling van Wingene, waar hij ondergebracht was. Hij zou ontsnapt zijn samen met een andere jongere, die voor andere feiten opgesloten zat. "De twee jongens zijn via het dak ontsnapt en er stond een wagen klaar", zegt Nele Wouters, woordvoerster van het Vlaamse agentschap Opgroeien. "Het personeel van de instelling heeft onmiddellijk de politie gebeld en de omgeving doorzocht, maar zonder resultaat. We werken samen met politie, parket, jeugdrechters en de familie van de minderjarigen om hen op te sporen.  Het is niet duidelijk waarom ze de beslissing genomen hebben, maar ze verbleven al langer in de instelling en volgden een herstelgericht traject."

Hoe kon dit gebeuren?

Voorlopig zijn de jongeren dus spoorloos. Het is lang niet de eerste ontsnapping uit de instelling in Wingene. Jongeren die een misdrijf hebben gepleegd, doorlopen er een traject om hen weer op het goede pad te krijgen. "Het is een gesloten instelling met een beveiligingskarakter, dus het is absoluut niet de bedoeling dat jongeren zomaar naar buiten kunnen", benadrukt Nele Wouters. "We moeten nu gaan kijken: wat is er gebeurd? Wat heeft ervoor gezorgd dat de jongeren wilden ontsnappen? Hoe is het kunnen gebeuren? En welke extra maatregelen moeten genomen worden om te voorkomen dat dit nog eens kan gebeuren in de toekomst?"

We moeten nu kijken welke maatregelen extra genomen moeten worden om te voorkomen dat dit nog eens kan gebeuren in de toekomst

Nele Wouters, woordvoerster van het Vlaams agentschap Opgroeien

De jongen die nu ontsnapt is, zou samen met twee anderen betrokken zijn bij de dood van de 42-jarige David, begin maart. Ze zouden hem via een datingapp voor homoseksuele mannen naar een park in Beveren hebben gelokt en hem daar gedood hebben. De verdachten zouden daar zelf over gezegd hebben dat ze hem alleen wilden bestelen, en dat die diefstal uit de hand was gelopen. Meteen na de feiten werden ze opgesloten in de gesloten instelling van Everberg, maar daar mag een jongere maximaal 2 maanden en 5 dagen opgesloten blijven. Daarom zijn de drie verdachten intussen naar andere instellingen overgebracht. Welke maatregel of straf ze uiteindelijk zullen krijgen, is nog niet beslist.

Familie slachtoffer vandaag pas op de hoogte

De familie van het slachtoffer reageert erg teleurgesteld op wat er gebeurd is, zegt hun advocaat Thomas Gillis.  Zij vernamen het nieuws vandaag pas, op de dag dat de familie voor het eerst het dossier kon inkijken. "En dan hoort men uitgerekend vandaag , via de pers, dat één van de daders ontsnapt zou zijn. Zaterdag al. Ik begrijp dat niet", aldus Gillis. "Het eerste wat men moet doen, is de burgerlijke partij en de slachtoffers verwittigen. Zo moeilijk is dat niet." 

Iemand die een levensdelict gepleegd heeft, werd opgesloten in een omgeving die het toelaat om te ontsnappen. Dat betreur ik enorm

Thomas Gillis, advocaat familie slachtoffer

De advocaat stelt zich ook vragen bij de kwaliteit van de beveiliging in de instelling waar de verdachte opgesloten zat. "Ik heb geen kwaad woord te zeggen over de mensen verantwoordelijk voor die instelling. Die mensen doen ook maar wat ze kunnen. Maar de situatie is op dit moment zo dat iemand die een levensdelict heeft gepleegd, werd opgesloten in een omgeving die het toelaat om te ontsnappen. Dat betreur ik enorm." 

Bekijk hier de reactie van advocaat Thomas Gillis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen