Videospeler inladen...

Minister Van Quickenborne belooft effectieve straffen voor geweld tegen politie

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maakt zich sterk dat iedereen die veroordeeld wordt voor geweld tegen de politie daar voortaan ook effectief voor gestraft zal worden. Daarmee reageert hij op het recente geweld tegen politieagenten in Sint-Jans-Molenbeek en in Gent. “Als de politie een lik-op-stukbeleid vraagt en vraagt om straffen uit te voeren, dan gaan we dat ook doen”, zei Van Quickenborne vanavond in “De afspraak”.

Politieagenten die aangevallen worden met een autokrik in Sint-Jans-Molenbeek, de Gentse politie die in de Overpoortstraat het slachtoffer wordt van relschoppers. Het was de afgelopen dagen een reden voor de politievakbonden om opnieuw aan de alarmbel te trekken over geweld tegen de politie en om deze misdrijven voor de rechter te brengen. 

Die oproep is niet in dovemansoren gevallen bij minister van Justitie Van Quickenborne. In “De afspraak” zei hij vanavond dat er zes weken na de aanstelling van de regering al een omzendbrief is gestuurd naar alle parketten, om hen te verplichten om dergelijke zaken onder geen beding meer te seponeren en dus effectief te vervolgen. 

Van Quickenborne ziet dat dit nu effectief gebeurt en geeft een voorbeeld van vandaag. Nadat een 20-jarige man afgelopen nacht in de Gentse Overpoortstraat een kopstoot had gegeven en een andere agent in het gezicht had getrapt, werd hij via snelrecht gedagvaard en moet hij op 14 oktober voor de rechter verschijnen.

Bekijk hier de volledige reactie van de minister op de alarmkreet van de politiebonden:

Videospeler inladen...

Effectief straffen

Bovenstaande verdachte riskeert tot één jaar cel. Maar dat is theorie, want in de praktijk worden in België gevangenisstraffen onder de drie jaar niet uitgevoerd. “Dat betekent dat als iemand bijvoorbeeld veroordeeld wordt tot één jaar gevangenisstraf, hij geen dag in de cel zal moeten zitten”, ziet minister Van Quickenborne onder ogen.

Op dit vlak toont Van Quickenborne ook begrip voor de politievakbonden: “Eens een zaak voor de rechtbank wordt gebracht en een persoon wordt veroordeeld, moet de straf ook worden uitgevoerd.” 

Zodoende maakt de minister zich namens de regering sterk - “zullen we vanaf 1 december àlle straffen uitvoeren, ook de korte gevangenisstraffen”. Zo beloofde hij in “De afspraak”. “Als de politie een lik-op-stukbeleid vraagt en vraagt om straffen uit te voeren, dan gaan we dat ook doen.”

Ik kan wel beloven dat door nultoleratie mensen effectief zullen worden gestraft.
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

“Ik kan niet beloven dat door nultolerantie er geen geweld meer zal zijn tegen politie in dit land. Als er andere politici zijn die dat willen beloven, is dat heel populistisch. Ik kan wel beloven dat door nultoleratie mensen effectief zullen worden gestraft.” 

Hoe ziet Van Quickenborne dit nu praktisch, in een land waar de gevangenissen overvol zitten? “We hebben daar een plan voor: dat heet detentiehuizen. Dat is een nieuw concept waarbij je mensen die voor dat soort feiten worden veroordeeld, in zo’n huis onderbrengen en niet in klassieke gevangenissen, waar die mensen begeleid worden vanaf dag 1.”

Want, zo besluit de minister “het is de bedoeling dat we die mensen bestraffen, maar we moeten er ook voor zorgen dat daders tot inkeer komen en dat ze niet slechter uit de gevangenis komen dan dat ze erin gaan.” Concreet heeft de regering het plan om deze regeerperiode 15 detentiehuizen te openen. Dit jaar wil de regering er nog zeker 1 à 2 openen.

Meest gelezen