Nieuwe regels in Antwerpse bibliotheken: langere leentermijnen en geen boetes meer

Vanaf 17 november veranderen de regels in de Antwerpse openbare bibliotheken. De leentermijnen worden langer, oplopende boetes worden afgeschaft en voor leerkrachten en jongeren tot 26 jaar wordt het lidmaatschap gratis. "We willen een aantal drempels wegwerken om nog meer mensen naar de bibliotheek te leiden", zegt Yannick Bochem, coördinator Boeken en Letteren van de stad Antwerpen. 

In de openbare bibliotheken in Antwerpen mag je een boek nu nog maximaal 3 weken uitlenen. Wanneer je dat boek te laat inlevert, krijg je een boete die elke dag oploopt. "Dat boetesysteem blijkt een van de grootste drempels om materiaal uit te lenen. Mensen vinden het ontzettend stresserend", vertelt coördinator Yannick Bochem op Radio 2 Antwerpen. 

We gaan niet meer bestraffen als een boek te laat binnenkomt, maar we gaan wel herinneringen sturen

Yannick Bochem, coördinator Boeken en Letteren

"Daarom introduceren we boetevrij lenen, waarbij we niet meer bestraffen als een boek te laat binnenkomt. We gaan mensen vooral herinneringen sturen en dat systeem zal ook werken", gaat Bochem verder. Lezers kunnen dan kiezen om het boek terug te brengen of om het te kopen. 

En ook de leentermijn wordt binnenkort verdubbeld naar 6 weken. "Mensen kunnen een boek in deze tijden niet meer zo snel uitlezen. Daarom verlengen we die termijn", zegt Bochem. Voor jongeren tot 26 jaar, leerkrachten en mensen met recht op kansentarief zal het lidmaatschap binnenkort ook gratis zijn. Volwassenen betalen nog 15 euro om materiaal te mogen uitlenen. 

Beluister hier het volledige gesprek op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

De nieuwe regels gelden vanaf 17 november in alle Antwerpse openbare bibliotheken. Ze moeten nog meer Antwerpenaren aantrekken. "We willen een aantal drempels wegwerken om nog meer mensen naar de bibliotheek toe te leiden", zegt Bochem.

Bibliotheek als ontmoetingsplaats

In de toekomst komen er ook nog meer vernieuwingen die binnen een groot strategisch plan passen voor de bibliotheken. Die moeten nog meer een ontmoetingsplaats worden. "We merken dat de motivatie om een bib binnen te komen bij iedereen anders is. Mensen komen niet alleen voor ons materiaal, maar ook om op een fijne manier te werken of te studeren, of om vrienden te ontmoeten. Er zijn heel veel vormen van participatie in de bib en daar willen we op inzetten", besluit Bochem.

Meest gelezen