De eenheidsregering van premier Dbeibah had pas in maart het vertrouwen van het parlement gekregen.

Parlement van Libië stemt eenheidsregering weg en dat doet twijfels rijzen over komende verkiezingen

In Libië heeft het parlement een motie van wantrouwen tegen de overgangsregering goedgekeurd. Dat gooit mogelijk roet in het eten voor de verkiezingen van december die de sluitsteen moesten vormen van een vredesproces. De regering verving twee vorige rivaliserende regeringen die elkaar bestreden in een bloedige burgeroorlog.

Volgens een woordvoerder stemden 89 van de 113 aanwezige parlementsleden in de oostelijke stad Tobruk voor een motie van wantrouwen. Daardoor is de overgangsregering van de zakenman en premier Abdul Hamid Dbeibah ontslagnemend. Ze zou wel met beperkte bevoegdheden regeren tot de verkiezingen voor een parlement en een president op 24 december.

Nogal wat waarnemers betwijfelen intussen of die verkiezingen nog wel kunnen plaatsvinden. Die hadden de sluitsteen moeten worden van een vredesproces dat eerder dit jaar is ingezet. De regering van Dbeibah verving twee rivaliserende regeringen -een in Tripoli en een in Benghazi- die elkaar jarenlang bestreden hebben in een bloedige burgeroorlog.

Het is voorlopig niet duidelijk of dat vredesproces nu zelf in gevaar is. Het wantrouwen tussen politici in het oosten en het westen van Libië is erg groot. Toch is het de vraag of zij zin hebben in een nieuw conflict: het vorige leidde tot heel wat verwoestingen en slachtoffers, maar geraakte nooit uit een militaire impasse. Wel moeiden steeds meer buitenlandse machten -Turkije, Russische huurlingen en ook IS en Al Qaeda- zich in de gevechten. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen