23 schadelijke pesticiden aangetroffen in Belgische slaapkamers

In sommige slaapkamers in België bevinden zich tot 23 verschillende schadelijke pesticiden. Dat blijkt uit Europees onderzoek naar pesticiden in onze slaapkamers. België scoort daarmee het hoogst van alle onderzochte landen, het Europese gemiddelde is 8. Sommige pesticiden zijn mogelijk kankerverwekkend of schadelijk voor de vruchtbaarheid. 

Onderzoekers van het Europese burgerinitiatief "Red Bijen en Boeren" hebben het stof van slaapkamers uit 21 Europese landen bestudeerd. In totaal werden over heel Europa 24 verschillende soorten schadelijke pesticiden aangetroffen. Het gaat onder meer om pesticiden die bij Europese instanties geclassificeerd staan als mogelijk kankerverwekkend en die schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid.

"Deze resultaten zijn zorgwekkend", zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). Mogelijke oorzaak dat in België zoveel verschillende pesticiden werden teruggevonden, is de intensieve landbouw. Landbouwers besproeien hun velden met pesticiden en een deel hiervan kan in aanpalende huizen of tuinen belanden.

Epidemiologische studies tonen een hoger risico op kanker en vruchtbaarheidsproblemen, vooral bij bewoners op het platteland. In 17 van de 21 stalen werden pesticiden aangetroffen die mogelijk de vruchtbaarheid verstoren of misvormingen veroorzaken bij ongeboren kinderen. In 1 op de 4 stalen is er sprake van mogelijk kankerverwekkende pesticiden. "Baby's kruipen overal op de vloer in hun slaapkamer. Op het platteland komen ze via stof continu in aanraking met hormoonverstorende of potentieel kankerverwekkende pesticiden. Dat is onaanvaardbaar", besluit Gommers.

De onderzoekers wijzen er wel op dat de resultaten enkel gelden voor de specifieke plaatsen waar de stalen werden genomen. We moeten dus oppassen met te algemene conclusies of veralgemeningen voor een volledig land op basis van de testresultaten.

Zo'n 90 Europese organisaties, waaronder Velt, lanceerden de Europese burgerpetitie "Red Bijen en Boeren". Hiermee ijveren ze om het gebruik van synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren en boeren te ondersteunen naar een landbouw zonder pesticiden.

Meest gelezen