Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Nederlandse koning in Troonrede op Prinsjesdag: "Nederland is en blijft goed land om in te leven"

Hoewel er veel onrust en onzekerheid is in de wereld, is en blijft Nederland een goed land om in te leven. Dat was de boodschap van de Nederlandse koning Willem-Alexander in zijn jaarlijkse Troonrede op Prinsjesdag. In die Troonrede maakt de koning traditiegetrouw de plannen van de regering bekend, maar doordat de huidige regering ontslagnemend is en de formatie heel moeizaam verloopt, was dat lijstje dit jaar nogal beperkt.

De derde dinsdag van september wordt in Nederland Prinsjesdag genoemd. De koning spreekt dan in een Verenigde vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. (Lees hier de volledige rede na.) Daarin geeft de regering in algemene bewoordingen aan wat het beleid zal zijn voor het komende jaar.

Bekijk hier de aankomst van de koning en de koningin en een kort fragment uit de Troonrede:

Videospeler inladen...

De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd, benadrukte koning Willem-Alexander. 

"Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie", zei de koning.

Volgens Willem-Alexander zijn er veel onzekerheden, onder meer door het coronadebat, de situatie in Afghanistan, klimaatverandering en "schuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel". Het is zaak aanstaande veranderingen "met open vizier tegemoet te treden", zegt Willem-Alexander. "Als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we veel aan. Nederland is en blijft een goed land om in te leven en kent een stevige economie." 

Dieptepunt

De moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries was volgens de koning een nieuw dieptepunt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Nederland. Mensen die zich voor de rechtstaat inzetten, moeten worden beschermd, klonk het. 

Vanwege de moeizame formatie en daardoor langdurige ontslagnemende status van de regering, worden geen grote, politiek gevoelige plannen verwacht. Er zal volgend jaar 6 à 7 miljoen extra worden uitgegeven om de uitstoot van CO2 te verminderen en ook komt er eenmalig 1 miljard vrij om sneller woningen te kunnen bouwen. Daarnaast komt er ongeveer een half miljard euro structureel bij voor de bestrijding van de zware en ondermijnende criminaliteit. Er wordt ook meer geld gestoken in de beveiliging van mensen en ook Defensie krijgt er budget bij.

De koning had politiek niet zoveel te vertellen, stelde politiek verslaggever Arjan Noorlander van de NOS vast. "Normaal is de Troonrede vaak een boodschappenlijstje van kabinetsplannen, waardoor het vrij saai wordt. Maar die maatregelen zijn er eigenlijk amper en dus nam de koning uitgebreid de tijd om terug te kijken op het coronajaar, om mensen te bedanken die geholpen hebben. Eigenlijk is er weinig aangekondigd."

Anders dan normaal door corona

De Troonrede vond trouwens net als vorig jaar plaats in de Grote Kerk in Den Haag en niet in de Ridderzaal op het Binnenhof, het politieke hart van Nederland. En dat nog steeds vanwege de coronapandemie. Ook de rijtoer in de koets en de balkonscène zijn dit jaar weer geschrapt. Normaal zijn ongeveer 1.000 mensen aanwezig bij een Troonrede, nu waren dat er ongeveer 250.

Meest gelezen