Provincie Vlaams-Brabant investeert 500.000 euro in het WK Wielrennen: "Hopen op meer toerisme en grotere fierheid op Vlaams-Brabant"

De provincie Vlaams-Brabant investeert in totaal 500.000 euro in het WK Wielrennen. De provincie wil de streek bekender maken bij een internationaal publiek en hoopt ook dat de eigen inwoners meer fierheid krijgen ten opzichte van hun provincie. "We hopen op een Vlaams-Brabantgevoel, zoals het Limburggevoel in Limburg."

Met de investering van 500.000 euro hoopt de provincie Vlaams-Brabant meer toeristen uit binnen- en buitenland aan te trekken, legt Lieven Elst van de provincie Vlaams-Brabant uit. "We hebben enerzijds het doel om de toeristische sector te ondersteunen na die zware coronaperiode en anderzijds willen we de fierheid van de eigen inwoners op de regio vergroten. We hopen op een Vlaams-Brabantgevoel, zoals er in Limburg het Limburggevoel is."

De provincie duidde een elftal locaties aan die van groot toeristisch belang zijn voor de provincie. "Die locaties zullen op TV duidelijk in beeld gebracht worden en willen we zo bekend maken bij het internationale publiek. Dat gaat onder andere over het Afrikamuseum in Tervuren en het Sven Nys Cycling Center in Tremelo, maar ook over Brouwerij De Kroon in Neerijse en het cafeetje 't Klein Verzet in Overijse."

Investering levert nu al op: meer logies en meer wielertoeristen

De investering van de provincie Vlaams-Brabant lijkt nu al haar vruchten af te werpen. "We hebben tellers geplaatst langs het parcours van het WK om na te gaan wat het effect is op het fietstoerisme", vertelt Elst. "Zo zien we dat bij de Smeysberg in Huldenberg een pak meer fietsers passeren, normaal zijn er dat 700 per dag, nu zien we soms pieken van 2700 fietsers per dag."

Een ander effect van het WK wielrennen is dat er er meer logies zijn in hotels. "In de maand juli was er in de stad Leuven een bezettingsgraad van 50 procent, meer dan het gemiddelde in Vlaanderen. In het algemeen zien we in de brede regio een sterke stijging in het aantal overnachtingen."

Ook op lange termijn hoopt Toerisme Vlaams-Brabant op een effect van het WK. "Op voorhand hebben we gekeken naar andere steden en regio's waar het WK de afgeopen jaren is doorgegaan. Daar kwam nadien steeds een sterke stijging in het toerisme en daar hopen wij ook op", aldus Elst.

Meest gelezen