Radio 2

PZ Grensleie krijgt tijdens wegcontrole hulp van leerlingen autotechnieken

6 leerlingen van het 6de jaar Autotechnieken van het VTI van Menen staken dinsdagmorgen een handje toe bij een wegcontrole van de lokale politie Grensleie in Menen. “Een unieke samenwerking tussen het VTI en de politiezone”, zegt Thijs Knockaert, leerkracht aan het VTI. De bestuurders die werden gecontroleerd hadden er geen probleem mee. “Integendeel, we leren ook nog wat bij!”

PZ Grensleie hield een wegcontrole langs de Ieperstraat in Menen. 6 agenten van de PZ Grensleie leidden tientallen voertuigen af naar de parking van ZEB-klerenwinkel om ze te onderwerpen aan een grondige controle. De agenten controleerden de papieren en de algemene staat van het voertuig. De leerlingen keken met toestemming van de bestuurders de verlichting na van de wagens. Af en toe kwam een "specialleke" de parking op gereden, zoals de Citroën 2CV, bouwjaar 1986, van Bernard Masselis. “Ik vrees dat ze op mijn auto niet alle lichten terug zullen vinden die op hun lijstje staan”, zei de man glimlachend. 

Recente wagens

De vraag om samen te werken kwam van leerkracht autotechnieken Thijs Knockaert. “Natuurlijk hebben we ook een werkplaats met auto’s waarop onze leerlingen kunnen oefenen, maar ze krijgen niet zo’n recente voertuigen als hier onder hun ogen”, geeft Knockaert toe. De samenwerking plaatst de leerlingen ook voor onvoorziene situaties. “Ze kunnen niet terugvallen op routine, want de ene keer moeten ze een trekker met oplegger controleren en de volgende wagen kan een kleine personenwagen zijn.”

Debriefing

“Achteraf houden we een debriefing in de klas om de puntjes op de "i" te zetten”, aldus Knockaert. De bestuurders krijgen van de leerlingen een brochure mee met enkele opmerkingen. “Dat kan nuttig zijn, want de donkere maanden staan voor de deur en dan is een goede verlichting zeer belangrijk.” De leerlingen zagen de samenwerking goed zitten. “We controleren toch zo’n 20 lampjes en lichten die aan elke auto hangen, en op die manier leren we veel bij”, zegt één van hen. “Bij de meeste wagens moeten we overigens geen opmerking maken, een kapotte kentekenverlichting zijn we wel tegengekomen.” 

Voor herhaling vatbaar

Voor de PZ Grensleie is deze samenwerking alleszins voor herhaling vatbaar. “Al was het maar om de jongeren kennis te laten maken met het politiewerk. Wij zijn niet de boeman, zoals sommigen denken. En wie weet, stromen een paar van die jongeren door naar het politiewerk. Want wij zijn, zoals in de meeste sectoren in onze samenleving, ook op zoek naar jonge mensen om het korps te vervoegen”, weet commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse.  

Meest gelezen