Ochtendsmog in de Indiase hoofdstad New Dehli
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Fijn stof doet kans op overlijden bij coronabesmetting mogelijk stijgen  met 10 procent", zegt Hoge Gezondheidsraad

Op plaatsen waar er veel luchtvervuiling is, zijn de risico's van een coronabesmetting groter. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een nieuw rapport dat gebaseerd is op eerdere studies uit het buitenland. Zo kan een toename van één microgram fijn stof in de lucht er al voor zorgen dat coronapatiënten langer moeten worden beademd in het ziekenhuis. Het risico om te sterven zou ook kunnen stijgen met 10 procent. 

Welke effecten heeft de coronacrisis op het milieu? En omgekeerd: is er ook een invloed van het milieu op het coronavirus? Op die vragen zocht de Hoge Gezondheidsraad antwoorden en baseerde zich daarvoor op eerdere wetenschappelijke studies uit de hele wereld. Het rapport is vandaag gepubliceerd.

Eén van de conclusies is dat de risico's bij een coronabesmettingen groter zijn als er meer luchtvervuiling is. "Er is niet alleen een effect op het aantal coronabesmettingen, ook op de ernst van de aandoening en het aantal sterfgevallen", zegt hoofdonderzoeker Luc Hens van de Hoge Gezondheidsraad.

"Een kleine toename van de concentratie fijn stof in de lucht met 1 microgram wordt in verband gebracht met een langere beademingstijd bij gehospitaliseerde covidpatiënten. Het veroorzaakt mogelijk zelfs een toename van het sterftecijfer met 8 tot 11 procent."

De cijfers komen uit een Amerikaanse studie van de universiteit van Harvard waar VRT NWS vorig jaar al over berichtte. Vlaamse wetenschappers waren niet verrast over de resultaten. 

"Luchtverontreiniging kan virusinfecties ernstiger laten verlopen", zei Philippe Jorens toen, toxicoloog en diensthoofd intensieve zorg aan het UZ  Antwerpen. "Dat is onder meer al aangetoond voor het klassieke griepvirus, dus het lijkt ons heel logisch dat vervuiling ook voor corona een invloed kan hebben."

Het UZ Antwerpen en de universiteit van Hasselt zijn intussen een eigen onderzoek gestart naar de gevolgen van luchtvervuiling op het coronavirus. 

Afvalberg aan mondmaskers en handgel

De Hoge Gezondheidsraad bevestigt in het rapport verder ook nog dat de coronacrisis wereldwijd zowel positieve als negatieve gevolgen heeft voor het milieu. "De lockdownmaatregelen hebben in veel steden tot drastische verbeteringen geleid, waaronder lagere luchtverontreiniging en betere waterkwaliteit", klinkt het. 

"De vermindering van het verkeer en van industriële activiteiten veroorzaakten een lagere uitstoot van broeikasgassen. De vraag rijst hoe we deze effecten in post-covidtijden kunnen beschermen of verlengen."

De Wereldmeteorologische Organisatie (WMO) liet eind vorig jaar echter al weten dat de coronapandemie géén meetbare impact heeft gehad op de hoeveelheid CO₂ in de atmosfeer. Door de forse heropleving van de economie wordt verwacht dat er wereldwijd zelfs meer CO₂ wordt uitgestoten dan voor corona.

Ook de Hoge Gezondheidsraad heeft het in zijn rapport over negatieve gevolgen voor het milieu. "De verhoogde hygiënemaatregelen zetten aan om massaal mondmaskers, handschoenen, ontsmettingsgel en andere beschermingsmiddelen te gebruiken. Vooral het thuisgebruik hiervan heeft tot een enorme hoeveelheid (semi-)medisch afval in het milieu geleid, terwijl specifieke maatregelen om dit probleem aan te pakken nog steeds ontbreken."

Het volledige rapport van de Hoge Gezondheidsraad vind je hier.

Meest gelezen