Videospeler inladen...

Reizend kermisschooltje voor kleuters staat twee weken in Hasselt: “Naar school gaan is een kinderrecht”

Juf Annick Eydiers geeft elke dag les aan 16 kleuters in De Carrousel, een klasje op wielen. De tot kleuterlokaal omgetoverde woonwagen staat op dit moment twee weken gestationeerd op de Hasseltse septemberkermis. "Vroeger sloegen kermiskleuters de kleuterklas vaak over. Maar intussen reist deze mobiele klas al vijftien jaar met de foorkramers mee", vertelt de juffrouw. 

De huidige groep kleuters is niet de eerste generatie die elke schooldag dichtbij hun eigen woonwagen naar school kan gaan. In 2006 ontving vzw De Carrousel al een subsidie van de toenmalige Vlaamse Regering voor de oprichting van een rijdende kleuterschool. “Een foorkramer op pensioen vond het jammer dat kinderen naar verschillende scholen gingen”,  legt juf Annick uit. “Vaak gingen de kleuters zelfs helemaal niet, wat in het lager onderwijs een achterstand veroorzaakte. In de kleuterklas doe je naast cognitieve ook sociale vaardigheden op. De oprichting van dit mobiele kleuterklasje was dus een grote stap vooruit. Naar school gaan is immers een kinderrecht.”

Lees verder onder de foto. 

Zomerklasje

Aan de binnenkant ziet de woonwagen er even kleurrijk uit als een gewone kleuterklas: er hangen knutsel- en schilderwerkjes, er staan bakken vol speelgoed en er is een knus ingerichte zithoek. “Toch zijn er enkele verschillen met het reguliere onderwijs”, gaat de juffrouw verder. “Het schooljaar is anders ingedeeld. Vanaf november is het winterstop voor de kermissen en drukt De Carrousel even op de pauzeknop. In de paas- en zomervakantie gaan de kinderen dan weer wel naar school. Verder zitten kleuters van 2,5 tot 6 jaar hier gewoon bij elkaar. Broertjes en zusjes zitten in dezelfde klas.”

Het schooltje reist mee naar alle grote kermissen: van Antwerpen, Luik, Leuven, Brussel tot hier in Hasselt

Juf Annick

Zelf heeft juf Annick geen bont kermisverleden.  “Ik heb 25 jaar op een gewone school gewerkt voor ik deze vacature op het spoor kwam. De nieuwe uitdaging kwam als geroepen, ik heb me deze ommezwaai nog geen moment beklaagd! Omdat ik een vaste stek heb in Brussel kom ik elke dag met de trein. Het schooltje reist mee met de foorkramers naar alle grote kermissen: van Antwerpen, Luik, Leuven, Brussel tot hier in Hasselt. Om de zoveel weken werk ik dus op een andere plek.”

Lees verder onder de foto.

Op uitstap naar de Japanse tuin

Volgens de 5-jarige Taylor is leven en naar school gaan op de kermis een feest. “Mijn ouders hebben bootjes”, glundert ze. “Daar mag ik vaak in met mijn vriendjes van de foor. We leren elkaar nog beter kennen in het schooltje. Juf Annick is heel lief en leert ons mooie liedjes. Straks gaan we op uitstap naar de Japanse tuin.” 

“Dat we altijd mooie schoolreisjes kunnen maken die op dat moment niet ver weg zijn, is een groot voordeel”, vervolgt juf Annick. “Namiddag gaan we op verkenning door een mooi stukje Hasselt: wandelen, spelen en picknicken in de Japanse tuin." 

Meest gelezen