Paul Rusesabagina in zijn gevangenisplunje in de rechtszaal.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Rwanda annuleert topoverleg met Wilmès na uitspraken over veroordeling Rusesabagina

Een gepland overleg tussen de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en haar Rwandese collega Vincent Biruta gaat niet door. Het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken annuleerde de afspraak omdat het niet opgezet is met de uitspraken van Wilmès naar aanleiding van de veroordeling van de Belgische Rwandees Paul Rusesabagina. Die kreeg in Rwanda 25 jaar cel voor betrokkenheid bij een terroristische organisatie. 

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès stelde zich gisteren vragen bij de veroordeling van Rusesabagina. "Aan het einde van deze gerechtelijke procedure - en ondanks herhaalde oproepen van België - moet worden vastgesteld dat de heer Rusesabagina geen eerlijk en billijk proces heeft gekregen, in het bijzonder wat de rechten van de verdediging betreft. Ook het vermoeden van onschuld werd niet gerespecteerd. Deze elementen stellen de facto het proces en het vonnis ter discussie", zei Wilmès. 

Met die reactie is het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken niet gediend. Een gepland topoverleg tussen Wilmès en haar Rwandese collega Vincent Biruta is afgeblazen. 

Paul Rusesabagina werd gisteren in de Rwandese hoofdstad Kigali schuldig bevonden aan "terreur-gerelateerde aanklachten" en kreeg daarvoor de maximumstraf van 25 jaar cel. 

Rusesabagina staat bekend als de hotelmanager die tijdens de Rwandese genocide van 1994 meer dan 1.000 Tutsi's het leven redde door ze onder te brengen in het hotel waar hij werkte, wat verfilmd werd in "Hotel Rwanda".

Tegenwoordig is Rusesabagina een hevig criticus van het beleid van de Rwandese president Paul Kagame. Het proces was om die reden ook omstreden.

"We denken dat de rechten van de verdediging en het vermoeden van onschuld niet gerespecteerd zijn", zei minister Wilmès in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen