Foto Kurt

4 jaar na dodelijke aanslag in New York krijgt Ann-Laure een gedenkplaat

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft in New York bloemen neergelegd voor Ann-Laure Decadt uit Oostnieuwkerke. Vier jaar geleden kwam ze om toen een terrorist haar en een twintigtal andere fietsers en voetgangers van het fietspad maaide. Haar familie mocht nu mee een gedenkplaat ontwerpen.  

Eind volgende maand wordt in de Amerikaanse stad New York een gedenkplaat onthuld voor de slachtoffers van een terroristische aanslag in 2017. Ann-Laure Decadt uit Oostnieuwkerke bij Staden was één van de acht dodelijke slachtoffers. Twee andere Belgen raakten zwaargewond. De jonge mama was 31 toen ze stierf bij de aanslag met een pick-up-truck. De familie van Ann-Laure heeft mee inspraak gekregen om de gedenkplaat te ontwerpen, zegt haar zus Justine. Ze vertelde er vanmorgen over bij Jens in Start je Dag. 

Gedenkplaat

“We hebben de mogelijkheid gekregen om een kort tekstje te schrijven op een gedenkplaat die ze daar willen plaatsen”, zegt Justine. De familie is blij dat er in de stad een plaatsje komt waar de mensen bloemen kunnen leggen. Wat er op de steen zal staan, houdt de familie graag nog even voor zich. 

Het is een mooie plaats, maar je hebt er de verschrikkelijkste momenten meegemaakt. Het is echt een rollercoaster om in New York te zijn.

Justine Decadt, zus van slachtoffer Ann-Laure

Een mooie, maar heftige plek

De ouders van slachtoffer Ann-Laure zullen al zeker naar Amerika reizen voor de inhuldiging van de gedenkplaat op 31 oktober. “Het is een zeer heftige plek, het doet iets met je. Het is een mooie plaats, maar je hebt er de verschrikkelijkste momenten meegemaakt. Het is echt een rollercoaster om in New York te zijn”, aldus Justine, die zelf in 2019 nog naar Amerika reisde.

Belga

"Jammer dat wij niet op de hoogte waren"

Gisteren legde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès bloemen neer op de plek van de aanslag in New York. “Enerzijds vinden we het heel mooi dat Wilmès in haar drukke agenda tijd nam voor het eerbetoon. Anderzijds is het jammer dat wij er zelf niet van op de hoogte waren”, vertelt Justine, die het te horen kreeg van Aristide Melissas, één van de andere Belgen die gewond raakten bij de aanslag. "Er is tijd om dat op Facebook en Instagram te plaatsen, maar niet om het even aan de familie te laten weten”.

Meest gelezen