Europa Press 2021

Spaanse eiland La Palma waarschuwt inwoners voor aardbevingen, lavastromen en giftige gassen

Vanuit de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma zijn nieuwe lavastromen gevloeid op weg naar zee. Zondag is de vulkaan uitgebarsten en meer dan 6.000 mensen zijn al geëvacueerd. Als de hete lava de zee bereikt, kunnen explosies giftige gassen ver in de omgeving verspreiden.

Het eiland La Palma waar 85.000 mensen wonen en ook nogal wat toeristen naartoe trekken, kijkt sinds zondag met onrust naar de uitbarsting van de Cumbre Vieja. Grote lavastromen tot zes meter hoog komen nu uit de kraters van de vulkaan en trekken langzaam verder.

Hulpverlener op La Palma: "Het is een drama om mensen hun huis te zien verliezen".

Videospeler inladen...

De voorbije dagen zijn al zeker 190 woningen door die lavastromen verwoest. Meer dan 6.000 mensen zijn uit hun huizen of dorpen geëvacueerd, maar het ergste is zeker nog niet voorbij. Vandaag zijn er nieuwe lavastromen uit barsten in de vulkaanwand gekomen.

De overheid waarschuwt de bevolking voor aardbevingen, hete lavastromen, maar ook giftige gassen. De lavastromen trekken nu traag naar de meer bevolkte kust van het eiland. Mogelijk zou een van hen morgen de zee bereiken. (Lees verder onder de foto).

Europa Press 2021

Als de meer dan duizend graden hete lava in contact komt met het koude zeewater, kan dat leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige gassen, net zoals bij de laatste uitbarsting in 1971. Ook als dat niet gebeurt, hangt er nog altijd een wolk van vulkanische as boven grote delen van het eiland. Dat leidt tot irritaties aan de ogen en de longen. 

De lokale overheid van de autonome regio van de Canarische Eilanden vraagt dat de Spaanse regering de vulkaanuitbarsting nu al erkent als ramp zodat er geld vrij kan komen voor de wederopbouw van huizen en andere infrastructuur zoals wegen, bruggen, waterleidingen en dergelijke. Ook moeten duizenden mensen tijdelijk opvang krijgen.

De vernietigende kracht van lava: hete brij slokt alles op op weg naar zee

Videospeler inladen...
Europa Press 2021

Meest gelezen