Staatsgreep in Soedan is mislukt: regering beschuldigt aanhangers van ex-dictator Bashir

In het Afrikaanse land Soedan zou een staatsgreep mislukt zijn. Volgens de overgangsregering zouden de coupplegers "restanten van het Bashir-regime geweest zijn". De meeste leiders van de staatsgreep zijn opgepakt.

Vanochtend kwamen er berichten over een grotere militaire aanwezigheid in de hoofdstad Khartoem en de nabijgelegen zusterstad Omdurman. Er waren enkele schoten te horen en de grote bruggen over de Nijl die beide steden verbinden, werden een tijdlang gesloten voor alle verkeer. Sindsdien is het verkeer opnieuw op gang gekomen en lijkt het vrij rustig in Khartoem. 

Alles is onder controle, de revolutie heeft gezegevierd

Mohammed al-Faki Sulayman, woordvoerder van de overgangsregering

Volgens de overgangsregering is er een poging tot staatsgreep geweest, maar is die mislukt. De legertop bevestigt dat. Er zouden 21 leiders van de coup gearresteerd zijn, evenals enkele soldaten.  Volgens de regering gaat het om "restanten van het vorige regime". Dat verwijst naar de dictatuur van Omar Hassan al-Bashir (1989-2019) die twee jaar geleden omver werd geworpen na maanden van democratisch straatprotest. 

Volgens premier Abdalla Hamdok was de coup bedoeld om de overgang naar de democratie te ondermijnen. Bij de opgepakte coupplegers zouden zowel militairen als burgers zijn. Hamdok verwijst ook naar de recente protesten en onveiligheid in het oosten van het land die volgens hem bedoeld waren om het pad te effenen naar een staatsgreep.

Bekijk hier beelden van de staatsgreep in de straten van Khartoem:

Videospeler inladen...

De mislukte couppoging was bedoeld om de overgang naar de democratie te ondermijnen

Premier Hamdok, de leider van de overgangsregering in Soedan

Mogelijk wilden aanhangers van de gevangen ex-president Bashir gebruik maken van het straatprotest van de voorbije maanden tegen de levensduurte om de macht te grijpen en op die manier verhinderen dat de gevangen gezette al-Bashir binnenkort uitgeleverd zou worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. (Lees verder onder de foto).

De voormalige dictator Bashir zit in eigen land een celstraf uit wegens wreedheden onder zijn regime.
AFP or licensors

Overgangsregering staat voor uitdagingen

Twee jaar geleden maakte een breed volksprotest in Soedan een einde aan 30 jaar dictatuur van Omar Hassan al-Bashir. Sindsdien is een wankele overgangsregering aan de macht in afwachting van vrije verkiezingen. 

Die regering bestaat uit vertegenwoordigers van het volksprotest, maar ook van de legertop, lange tijd een steunpilaar van het Bashir-regime. Het spreekt vanzelf dat die samenwerking niet altijd eenvoudig is, te meer omdat een aantal topmilitairen veel bloed aan hun handen hebben. De voorbije maanden zijn de spanningen binnen die overgangsregering verder toegenomen.

Economisch is Soedan een puinhoop en heeft het steun nodig van het buitenland zoals van het IMF. In ruil moeten dan wel een aantal sociale maatregelen afgebouwd worden. Tegelijk zit Soedan met een groot aantal vluchtelingen uit buurland Ethiopië en ligt het met dat land overhoop over de watervoorziening aan de enorme Renaissance-stuwdam op de Blauwe Nijl. Soedan en Ethiopië betwisten elkaar ook een rijk landbouwgebied langs de grens. Soedan was samen met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein een van die Arabische landen die vorig jaar diplomatieke relaties met Israël aanknoopten. 

Mogelijk heeft de poging tot staatsgreep te maken met de nakende uitlevering van ex-president al-Bashir aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat zoekt hem wegens de genocide in de westelijke regio Darfoer meer dan 15 jaar geleden. De huidige regering onderhandelt met het strafhof over die uitlevering, maar het is nog niet zeker of die er ook komt. In eigen land is Bashir al wel veroordeeld tot een celstraf wegens wreedheden onder zijn regime (1989-2019).

Meest gelezen