Brussel recycleerde 900.000 peuken: een zwaar vervuilende plastic, maar er valt kantoormeubilair van te maken

In de strijd tegen het op de grond gooien van sigarettenpeuken, maakte Brussels schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab bekend dat in 2020 iets meer dan 900.000 peuken werden gerecycleerd via asbakken die in het straatbeeld opgesteld staan. Maar wat is juist het probleem met peuken? En tot wat kan je ze nog recycleren.

Goed anderhalf jaar later, na de fikse verhoging van de boetes (van 50 naar 200 euro) voor het op de grond gooien van een sigarettenpeuk, wilde MR-gemeenteraadslid Geoffroy Coomans graag een balans van de strijd tegen die peuken. Die strijd is voor schepen Jellab een prioriteit geworden. Het aantal uitgeschreven boetes steeg dus ook. 

Maar wat is het probleem met een peuk? De stad Brussel benadrukt dat 30 procent van het zwerfvuil in de Brusselse straten bestaat uit sigarettenpeuken. Ze geven straatvegers extra werk en zijn vooral - met hun 4.000 chemische bestanddelen - schadelijk voor het milieu. De afbreektijd van een peuk bedraagt 10 tot 15 jaar. Als een peuk in de riolering belandt en uiteindelijk in de zee terechtkomt, kan hij tot 500 liter water vervuilen.

STG / Reporters

477 mensen kregen boete van 200 euro

De cijfers nu van die strijd tegen de peuken in Brussel: 

  • 2019 werden er 199 boetes uitgeschreven, maar na de boeteverhoging werden een jaar later 477 personen bestraft toen ze een peuk op de grond gooiden. In de eerste helft van 2021 werden er al 198 boetes gegeven. In de afgelopen 2,5 jaar werd de berisping slechts 24 keer betwist.

Brussel hield al een sensibilisatiecampagne en het aantal asbakken in het straatbeeld werd uitgebreid. 

  • De netheidsdiensten hebben sinds 2019 in totaal 296 bijkomende asbakken geplaatst, waarvan 165 aan verkeerslichten en daarbij nog eens 131 zogenoemde slimme vuilnisbakken. Zo werden er in 2020 meer dan 900.000 peuken gerecycleerd.

Slimme vuilnisbak? Zijn vuilnisbakken met een batterij op zonne-energie wat toelaat dat ze het afval samenpersen. Dankzij een computersysteem kunnen ze de Brusselse dienst Netheid waarschuwen wanneer ze vol zitten.

Peuken recycleren tot... asbakken

Voor de recyclage slaat Brussel de handen in elkaar met het bedrijf We Circular dat de peuken naar Frankrijk stuurt waar een onderaannemer de duizenden peuken "zuivert".

Peuken bestaan uit celluloseacetaat (kunststof) dat wordt geperst en verwarmd waardoor platen gemaakt kunnen worden. Uit die platen wordt meestal kantoormeubilair vervaardigd zoals klokken, onderzetters en asbakken.

Meest gelezen