Videospeler inladen...

Vallen wolven mensen aan? En hebben ze natuurlijke vijanden? Jouw vragen beantwoord

De recente wolvenaanvallen verhitten de gemoederen in Vlaanderen. Vrijdag organiseert een jonge boer uit Oudsbergen een fakkeltocht tegen de roofdieren. Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos, wordt dan weer bedreigd met de dood. Is de angst voor de wolf terecht? Overspoelen ze straks onze bossen, en geraken we er ooit weer van af? We legden jouw vragen voor aan Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek tijdens #steljevraag.

Hoe is de wolf ook alweer in ons land terechtgekomen?

Begin 2018 werd met Naya voor het eerst sinds de 19de eeuw een wolf in Vlaanderen gespot. Vond de wolvin op eigen houtje haar weg naar ons land, of - zoals een kijker het formuleert - “heeft iemand het in zijn hoofd gehaald om wolven in België uit te zetten?”

Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek neemt ons even mee terug in de tijd:

Videospeler inladen...

Is het voor wolven goed vertoeven in België?

Volgens officiële aangiften doodden de wolven de voorbije jaren zeker 250 dieren. Vooral schapen waren het slachtoffer, al werden ook koeien en pony’s niet ontzien. Is er wel genoeg wild in ons land, of zoeken de wolven noodgedwongen kleinvee op?

Videospeler inladen...

Aan eten dus geen gebrek, maar plaats is volgens Van Muylem een ander verhaal: “Vlaanderen heeft geen optimaal territorium. Het volstaat - anders bleven ze niet - maar we hebben meer verstorende elementen dan pakweg Duitsland.” Het verkeer, om daar maar een van te noemen. “Vorig jaar werden twee van de vijf welpen doodgereden, en we verwachten dat dit opnieuw zal gebeuren.”

Zijn we niet meer gewend om met wilde dieren samen te leven?

“Het vergt een aanpassing”, geeft Van Muylem toe. “Dat zagen we de voorbije jaren ook toen andere wilde dieren opnieuw hun intro maakten.”

Videospeler inladen...

Hoe zeker zijn we dat wolven geen mensen aanvallen?

“Heel zeker”, verzekert Van Muylem. “Had ik kinderen, dan mochten ze van mij zonder twijfel in een bos spelen. Wolven zijn mensenschuw en maken dat ze wegkomen als ze ons zien. Sinds de terugkeer van de wolf is er dan ook geen enkel incident met mensen gemeld.”

Vroeger, voor de wolf werd uitgeroeid, waren er nochtans wel aanvallen, weten enkele kijkers ons te melden. Dat heeft volgens Van Muylem een logische verklaring:

Videospeler inladen...

Minder gevrijwaard zijn loslopende honden. “Een wolf herkent het verschil tussen een peuter en een hond. Van de eerste blijft hij ver weg, maar een hond - zelfs een stevige - beschouwt hij als een prooi. Wandelaars in de Limburgse bossen houden hun hond dus best aan de lijn.”

Hoe moeten we vee en andere dieren beschermen?

Een degelijke omheining is volgens Van Muylem de enige manier om wolven op afstand te houden, al begrijpt hij dat dit sneller gezegd is dan gedaan:

Videospeler inladen...

“Ik moet 35 hectare omheinen. Krijg ik subsidies voor het onderhoud”, vraagt een van onze kijkers zich af. “100% zeker ben ik niet, maar bij mijn weten is er geen subsidieregeling voor onderhoud”, aldus Van Muylem. “Maar op de aankoop krijg je tot 80% van de kosten terugbetaald. Leef je binnen het territorium van de wolf, dan raad ik aan deze investering te maken.”

Moeten we nog meer aanvallen verwachten?

Die kans zit er volgens Van Muylem in. “Dit is een moeilijke periode, vorig jaar deed zich in september en oktober hetzelfde scenario voor.” Daar hebben de welpen alles mee te maken:

Videospeler inladen...

Heeft de wolf natuurlijke vijanden, of wordt België straks overspoeld?

“Dat gaat zich uitbalanceren”, meent Van Muylem. “Al bestaat wel de kans dat er zich nog twee roedels in Vlaanderen vestigen.” Waar dat dan wel mag zijn?

Videospeler inladen...

Moeten we onze wolven nog beter beschermen tegen jagers?

“De wolf is een Europees beschermd dier”, benadrukt Van Muylem. “Europa heeft daarmee beslist de wolf alle kansen te geven, en Vlaanderen heeft zich daarbij aangesloten.” Dat betekent echter niet dat de wolven in ons land zomaar vrijspel krijgen.

Videospeler inladen...

Wil je de volledige #steljevraag met Koen Van Muylem herbekijken? Dat kan hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen