Erg hoge vaccinatiegraad bij leerkrachten en middelbare scholieren: "Cijfers verantwoorden verdere versoepelingen"

Bijna 95 procent van de Vlaamse leerkrachten en bijna 69 procent van de middelbare scholieren zijn al volledig gevaccineerd. Dat melden HLN en VTM Nieuws. Meer dan 77 procent van die scholieren kreeg al een eerste prik. "Voor mij verantwoorden deze cijfers verdere versoepelingen in ons onderwijs", meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een persbericht.

Vlaamse leerkrachten hebben zich massaal laten vaccineren. Dat blijkt uit cijfers die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hebben vrijgegeven. De vaccinatiegraad van de leerkrachten is hoger dan de gemiddelde vaccinatiegraad voor de volwassen bevolking (89,97 procent).

In Vlaanderen koos 83 procent van de 12- tot 17-jarigen voor een eerste prik, 76 procent is al volledig gevaccineerd. Er zijn ook middelbare scholieren die ouder zijn dan 17. Als we hen erbij nemen, daalt de vaccinatiegraad: 77 procent kreeg al een eerste prik en 68,5 procent is volledig gevaccineerd.

"We hebben alles op alles gezet in de zomer om het schooljaar zo normaal mogelijk te starten", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan VRT NWS. "Daar was het vaccineren een absolute voorwaarde voor. Deze cijfers tonen aan dat het ook zijn resultaat heeft gehad en dat de leerlingen en leerkrachten daar maximaal op in zijn gegaan."

Wanneer bepaalde doelen bereikt worden, moet daar iets tegenover staan

Morgen zit minister van Onderwijs Ben Weyts samen met de onderwijskoepels, de vakbonden en de virologen. Volgens Weyts zijn de vaccinatiecijfers goed genoeg voor mogelijke versoepelingen in het onderwijs. "Wanneer bepaalde doelen bereikt worden, moet daar iets tegenover staan", klinkt het in een persbericht.

Regionale verschillen

Er zijn hoe dan ook wel grote regionale verschillen. In West- en Oost-Vlaanderen zijn veruit het meeste leerlingen en leerkrachten gevaccineerd. In de provincie Antwerpen het minst. Al zijn de verschillen bij de leerlingen groter dan bij de leerkrachten. Belangrijke kanttekening: precieze cijfers voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zijn er (nog) niet.

Noot: bij deze twee kaarten hebben we enkel de volledige vaccinaties meegeteld.

Meest gelezen