Verenigingsleven Hoeilaart gaat tien dagen op slot voor -12 jarigen: "Aantal coronabesmettingen stijgt sterk" 

Alle sportieve en jeugdactiviteiten in Hoeilaart worden de komende tien dagen opgeschort voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dat bevestigt burgemeester Tim Vandenput (Open Vld). Reden van de beslissing is het hoge aantal coronabesmettingen bij de lagereschoolkinderen. Viroloog Steven Van Gucht vindt het een goed idee om naschoolse activiteiten tijdelijk stop te zetten bij een uitbraak.

"Vorige week vrijdag is een klas van zeeklassen teruggekomen. Daar zijn enkele kinderen besmet geraakt. Afgelopen weekend was er ook het Druivenfestival in onze gemeente, en dat was een accelerator van de verspreiding", vertelt Vandenput. "Het is een strenge beslissing, maar wel één die nodig is. Op korte tijd is het aantal besmettingen sterk omhooggegaan binnen deze leeftijdsgroep. De kinderen zijn bovendien nog niet gevaccineerd. We willen een verdere verspreiding proactief tegenhouden, en hebben daarom deze moeilijke beslissing genomen." 

Hoeveel kinderen er precies een coronabesmetting hebben opgelopen, is nog niet duidelijk. "De cijfers daarover moeten nog binnenkomen, maar het gemeentebestuur, de scholen en het CLB volgen de situatie op de voet op." Twee klassen van lagere school Het Groene Dal zijn  in volledige quarantaine moeten gaan. 

De nieuwe maatregel voor kinderen onder de 12 jaar geldt alvast tot en met zondagavond 3 oktober. "Op 1 oktober volgt een evaluatie. Als uit de cijfers blijkt dat er toch minder besmettingen zijn vastgesteld, kunnen we misschien al vroeger versoepelen. Het is nu evenwel te vroeg om daarover te beslissen. Wie na de eerste test een negatief resultaat heeft, moet bovendien sowieso nog een quarantaine doorlopen en een tweede negatieve test kunnen voorleggen."

Hoeilaart heeft een vrij hoge vaccinatiegraad. 71,5 procent van de volledige bevolking is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Bij de volwassen bevolking is dat 85,9 procent. 

Viroloog Van Gucht: "Als je niets doet, kunnen scholen broeihaarden worden"

Viroloog Steven Van Gucht vindt het een goed idee om naschoolse activiteiten tijdelijk te pauzeren om zo de scholen open te kunnen houden. "Tijdens die naschoolse activiteiten komen kinderen in contact met kinderen uit andere klassen of zelfs andere scholen." 

"Als je niets doet, bestaat het risico dat je op scholen echte broeihaarden gaat krijgen, met heel veel besmette kinderen. Ook zieke kinderen, en misschien ook leerkrachten die symptomen gaan ontwikkelen", zegt Van Gucht. "En dan kan het zijn dat scholen moeten sluiten, gewoon omdat er te veel besmettingen zijn. Dat moeten we echt vermijden."

Naschoolse activiteiten tijdelijk opschorten kan helpen om scholen open te houden
Steven Van Gucht, viroloog

Ondanks de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen waarschuwt Steven Van Gucht ook nog altijd voor een nieuwe golf in het najaar. "Er zijn nog altijd te veel mensen vatbaar voor het virus. De modellen tonen dat je nog altijd meer dan 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg kan krijgen in het najaar."

"Dat zullen geen kinderen zijn, maar als het virus vrij kan blijven circuleren in de scholen, vindt het sowieso zijn weg naar de hele bevolking. Naar ouderen, niet-gevaccineerden en zelfs naar wie gevaccineerd is. De kans is kleiner, maar ze is niet nul."

"Er is al enorm veel opengezet in de maatschappij en dus heb je niet veel speelruimte meer om het virus te vertragen. En daar zijn kinderen voor een deel de dupe van denk ik."

Meest gelezen