Nicolas Maeterlinck

9 procent van weilanden in risicogebied zijn wolf-proof omheind

Maar 9 procent van de weilanden in het leefgebied van de wolven zijn uitgerust met wolfwerende omheiningen, dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanmiddag gezegd in de commissie Leefmilieu. Om dat percentage op te drijven zal ook de vzw Vlaamse Schapenhouderij een sensibiliserinsgcampagne uitwerken. Eerder raakte al bekend dat ook Natuur en Bos daarover op het terrein meer uitleg over moet geven aan boeren en hobbyboeren. 

Nu de wolven in Limburg de afgelopen week niet alleen schapen, maar ook twee pony's en een koe hebben gedood, laaide de discussie over de wolven hoog op. Op het wolvenplatform werd afgesproken dat Natuur en Bos de boer op zal gaan, om veehouders ervan te overtuigen om hun weilanden uit te rusten met wolfwerende omheiningen, om nog meer aanvallen op vee te voorkomen. De dag nadien riep de Boerenbond op om wolven weg te halen. "Dat kan van Europa alleen als alle andere preventieve maatregelen niet werken, "antwoordde Vlaams minister Zuhal Demir. "En met maar 9 procent van de weilanden die omheind zijn, is dat niet het geval."

Wolven verwijderen kan alleen als alle preventieve maatregelen niet werken, dat is met maar 9 procent aan omheinde weilanden niet het geval

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Door de nieuwe en drieste aanvallen op vee, kreeg het Wolf Fencing Team al zowat 170 aanvragen van boeren om hen te helpen bij het installeren van wolf-proof omheiningen en de subsidieaanvragen. De omheiningen na plaatsing keuren, vindt Demir geen goed idee. "Mensen kunnen al advies en hulp vragen aan het Wolf Fencing Team en het Agentschap voor Natuur en Bos heeft ook een uitgebreide handleiding over wolf-proof omheiningen. Met de VZW Vlaamse schapenhouderij is afgesproken dat ze ook een demonstratie zullen organiseren voor schapenhouders."

Ik denk niet dat er een douanepost is op de grens met Frankrijk en Duitsland

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Verschillende parlementsleden stelden in de commissie voor om het leefgebied van de wolven te omheinen. Volgens Demir is dat niet alleen onwettig, maar in de praktijk ook niet haalbaar. "Wat doen we dan met de wolven die nog zullen komen? Ik denk niet dat er een douanepost is op de grens met Frankrijk en Duitsland. Ik denk dat we beter kijken naar de maatregelen die wel helpen en dat is het beter omheinen van vee."

Meest gelezen