Een hevige bosbrand in Griekenland deze zomer.
AFP or licensors

Zomer van bosbranden op noordelijk halfrond veroorzaakt recorduitstoot broeikasgassen

De intense branden in het Middellandse Zeebekken, in Noord-Amerika en Siberië hebben deze zomer niet alleen grote verwoestingen aangericht maar ook geleid tot nieuwe uitstootrecords van koolstofdioxide. In de maanden juli en augustus werden wereldwijd de hoogste koolstofemissies voor die maanden gemeten. Dat heeft de Copernicus Atmosfeermonitoringdienst (Copernicus Atmosphere Monitoring Service/CAMS) gemeld, die voor de Europese Commissie de kwaliteit van de lucht opvolgt.

Juli was wereldwijd een recordmaand met 1.259 megaton vrijgekomen CO2. Meer dan de helft van de koolstofdioxide daarvan wordt toegeschreven aan branden in Noord-Amerika en Siberië. 

Ook augustus was een recordmaand voor de uitstoot door bosbranden, waarbij wereldwijd naar schatting 1.385 megaton CO2 vrijkwam in de atmosfeer. Een megaton is een miljoen ton of een miljard kilogram.

Erge droogte en hittegolven in het Middellandse Zeegebied hebben van de regio een hotspot voor bosbranden gemaakt met veel intense en zich snel ontwikkelende branden in de hele regio, die grote hoeveelheden rookverontreiniging hebben veroorzaakt. 

In Turkije bereikte de dagelijkse brandintensiteit het hoogste niveau sinds 2003. Na de branden in Turkije werden andere landen in de regio getroffen door verwoestende bosbranden, waaronder Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, Albanië, Noord-Macedonië, Algerije en Tunesië.

In juli en augustus hebben in het westen van Noord-Amerika grote bosbranden gewoed die verschillende Canadese provincies, de Pacific Northwest - het gebied in het noordwesten dat grenst aan de Stille Oceaan - en Californië hebben getroffen. De zogenoemde Dixie-brand die in het noorden van Californië woedde, is nu een van de grootste ooit in de geschiedenis van de staat. De verontreiniging die het gevolg was van de aanhoudende en intense brandactiviteit tastte de luchtkwaliteit voor duizenden mensen in de regio aan.

Bij de bosbranden in het Noordpoolgebied kwam tussen juni en augustus 2021 66 megaton CO2 vrij, de geraamde CO2-uitstoot door bosbranden in Rusland van juni tot augustus bedroeg 970 megaton. De hevige branden in Siberië vallen samen met hogere temperaturen en een verminderde vochtigheid van de bodem in de regio.

Rook van de bosbranden in Californië onttrekt grote delen van het gebied aan het zicht.
NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS)

"Klimaatverandering creëert ideale omstandigheden"

"De hele zomer hebben we de activiteit van de bosbranden op het noordelijk halfrond gevolgd. Wat opviel was het aantal branden, de omvang van de gebieden waarin ze brandden, hun intensiteit en ook het feit dat ze zo lang bleven aanhouden", zei Mark Parrington, hoofdwetenschapper bij CAMS en expert bosbranden. 

"De bosbranden in het noordoosten van Siberië branden bijvoorbeeld al sinds juni en begonnen pas eind augustus af te nemen, hoewel we begin september nog enkele aanhoudende branden hebben waargenomen. Het is een soortgelijk verhaal in Noord-Amerika, waar in delen van Canada, de Pacific Northwest en Californië sinds eind juni en begin juli grote bosbranden woeden die nog steeds voortduren."

"Het is zorgwekkend dat drogere en warmere regionale omstandigheden - veroorzaakt door de opwarming van de aarde - de ontvlambaarheid en het brandrisico van vegetatie vergroten. Dit heeft geleid tot zeer intense en zich snel ontwikkelende branden." 

"Hoewel de plaatselijke weersomstandigheden een rol spelen in het brandgedrag, draagt de klimaatverandering bij tot het creëren van de ideale omgeving voor natuurbranden. Ook voor de komende weken worden wereldwijd meer branden verwacht naarmate het brandseizoen in het Amazonegebied en Zuid-Amerika zich verder ontwikkelt", voegde Parrington eraan toe.

Meest gelezen