Zwarte lijst voor huurders die sociale woning beschadigen of verwaarlozen

Huurders van sociale woningen, die overlast veroorzaken of hun woning beschadigen of verwaarlozen, zullen vanaf 2023 op een zwarte lijst terechtkomen. De huurders zullen dan tijdelijk geen sociale woning meer kunnen huren. Dat schrijft het Laatste Nieuws. Vorig jaar zijn in Vlaanderen enkele honderden van de in totaal 170.000 sociale huurders uit hun woning gezet. 

Wie het als huurder van een sociale woning te bont maakt, zal er geen meer kunnen huren. De Vlaamse regering heeft het licht daarvoor op groen gezet. De sociale verhuurkantoren en huisvestingsmaatschappijen zullen namelijk vanaf 2023 met een zwarte lijst gaan werken. 

Wie ernstige overlast bij omwonenden veroorzaakt of zijn gehuurde sociale woning zwaar beschadigt of verwaarloost, dreigt dus niet langer bij een sociale huisvestingsmaatschappij terecht te kunnen voor een betaalbare woonst. "Als iemand een beroep kan doen op een sociale woning, mogen we verwachten dat daar als een goede huisvader mee wordt omgegaan", zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

Vooraleer een huurder op de zwarte lijst belandt, moet die huurder door de vrederechter tot een uithuiszetting zijn veroordeeld. Daarna begint een schorsingsperiode van drie jaar te lopen, waarin inschrijving op de wachtlijst - het toekomstig centraal inschrijvingsregister - onmogelijk is. 

Verhuurders op de private markt vrezen dat de huurders die op de zwarte lijst staan bij hen zullen aankloppen, maar zij krijgen geen inzage in die lijst.

Moeilijke buren? In de sociale woontorens van Sint-Maartensdal in Leuven kennen ze het fenomeen. "Terzake" ging er een kijkje nemen.

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) en Vlaams fractieleider van Groen Björn Rzoska gingen in "Terzake" in debat over de kwestie.

Videospeler inladen...

Meest gelezen