Copyright Maskot .

Aantal studenten dat bijstudeert stijgt aan West-Vlaamse hogescholen

In de West-Vlaamse hogescholen Howest en Vives stijgt het aantal studenten dat na zijn studie nog een extra opleiding volgt. Het gaat in de hogescholen dan om bacheloropleidingen die de studenten in 1 tot 2 jaar kunnen bijdoen. Iets bijstuderen zat al langer in de lift, maar kreeg een boost door corona. 

De stijging van het aantal studenten dat nog iets bijstudeert is het sterkst voelbaar bij Howest. Daar verdubbelde het aantal tot een 100-tal. "De groei is al langer bezig, maar is sterker dan ooit door de coronacrisis", zegt Ronald Bastiaens, opleidingsdirecteur bij Howest. "Veel jongeren hebben door de coronaperiode het gevoel dat ze nog niet klaar zijn om te gaan werken. Wie nu, na 3 jaar, afstudeert heeft eigenlijk maar 1 jaar voltijds school kunnen lopen en heeft veel van zijn studententijd gemist. Bij een aantal studenten kan dat de push geven om een jaartje bij te studeren. Daarnaast is een extra diploma altijd mooi meegenomen natuurlijk."

Wie nu, na 3 jaar, afstudeert heeft door corona eigenlijk maar 1 jaar voltijds les kunnen volgen

Ronald Bastiaens, Howest

Corona doet ook aantal werkstudenten pieken

Bij Vives merken ze nog een andere trend in de nasleep van de coronacrisis: steeds meer studenten combineren er hun opleiding met een job. "In periodes waarin het economisch minder gaat, zie je dat veel mensen gaan nadenken over hun professionele toekomst en kiezen om een nieuwe richting in te slaan", zegt Frank Devos van Vives. "Tijdens corona is een aantal werknemers ontslagen of was er minstens wat onzekerheid in een aantal sectoren. Veel van die mensen hebben nu blijkbaar beslist hun leven een nieuwe wending te geven."

Meest gelezen