AAP Image

Lichte schade na aardbeving met kracht van 5,9 in Australië

De Australische deelstaat Victoria is vannacht opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,9. Dat meldt het Australische geologische instituut Geosciences Australia, dat aardbevingen registreert. Volgens Premier Scott Morrison vielen er geen slachtoffers en was er geen aanzienlijke schade.

De beving werd opgetekend in Mansfield, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Melbourne, de hoofdstad van de op één na dichtstbevolkte deelstaat van het land. Het epicentrum situeerde zich op een diepte van amper 10 kilometer, 

De schok, die zo'n 20 seconden duurde, werd volgens diverse Australische media gevoeld tot in Melbourne, Canberra en Tasmanië. Er werd geen tsunamiwaarschuwing afgekondigd. Volgens Premier Scott Morrison vielen er geen slachtoffers en was er geen aanzienlijke schade. Hij erkende wel de "zeer verontrustende" kant van de aardbeving voor de bevolking, in een gebied dat niet gewend is aan trillingen zoals Australië.

Grote aardbevingen zijn ongebruikelijk in het zuidoosten van Australië. Volgens Mike Sandiford, geoloog aan de universiteit van Melbourne, was dit de grootste aardbeving van de voorbije jaren in de regio. Een beving van deze omvang komt elke "10 tot 20 jaar voor in het zuidoosten van Australië, de laatste was Thorpdale in 2012", aldus Sandiford.

Meest gelezen