2020 Invision

Actrice Uma Thurman vertelt uit boosheid over nieuwe wet over abortus als tiener: "Moeilijke maar juiste beslissing"

De Amerikaanse actrice Uma Thurman (51) heeft in een krant voor het eerst verteld over de abortus die ze in haar late tienerjaren onderging. Ze doet dat omdat ze verontwaardigd is over de zeer strenge en controversiële abortuswet in de staat Texas. "Ik wil de controverse afleiden van de vrouwen die door deze wet geraakt worden. Dit is een mensenrechtencrisis voor alle Amerikaanse vrouwen", schrijft ze.  

In de Amerikaanse staat Texas is sinds 1 september een controversiële wet van kracht. De zogenoemde "heartbeat bill" verbiedt abortus van zodra er een hartslag kan worden vastgesteld bij de foetus. Dat is meestal rond de zesde week, veel vrouwen weten dan nog niet dat ze zwanger zijn. Er is geen uitzondering voor slachtoffers van verkrachting of incest. In geval van een medisch noodgeval kan er wel een uitzondering gemaakt worden.

Bovendien worden ook burgers aansprakelijk gesteld. Dat betekent dat eender wie die een vrouw helpt om abortus te plegen, bijvoorbeeld door haar financieel te steunen of haar naar een abortuskliniek te brengen, strafbaar is. Daarnaast kan iedereen een vrouw, iemand die haar helpt of een kliniek aangeven. Daarvoor is een speciale website in het leven geroepen. Wie zo'n klacht indient, krijgt een bonus van 10.000 dollar bij een veroordeling. Dat bedrag is te betalen door degene die aangeklaagd werd.

De nieuwe wet lokt zeer scherpe reacties uit. Tegenstanders vrezen dat duizenden kwetsbare vrouwen hun toevlucht zullen moeten zoeken tot illegale abortus. Ze waarschuwen ook voor een klopjacht op mensen die vrouwen willen helpen.  De Amerikaanse president Joe Biden noemt ze "bizar en extreem", de federale regering heeft een rechtszaak aangespannen.

Uma Thurman: "De juiste keuze, maar mijn hart was hoe dan ook gebroken"

De Amerikaanse actrice Uma Thurman (51) heeft nu haar persoonlijke ervaring gedeeld in een column in de krant Washington Post, "in de hoop dat ik de controverse kan afleiden van de kwetsbare vrouwen voor wie deze wet onmiddellijk gevolgen heeft." Ze vertelt over haar eigen abortus die ze onderging in haar late tienerjaren. Ze was net begonnen met acteren en schraapte de eindjes bij elkaar in Europa, toen ze onbedoeld zwanger werd van een oudere man.

Thurman overwoog om het kind te houden, maar tegelijk had haar relatie geen overlevingskansen. Ze beschrijft hoe haar vader en haar moeder, die toen ernstig ziek was, met haar de moeilijkheden bespraken over het opvoeden van een kind als tiener, in je eentje. "We beslisten als familie dat ik er niet mee kon doorgaan, en dat zwangerschapsafbreking de juiste keuze was. Mijn hart was hoe dan ook gebroken."

Ik had zoveel schaamte in mij dat ik vond dat ik de pijn verdiende.

Uma Thurman

Ze schrijft dat de abortus een pijnlijk proces was, zowel emotioneel als fysiek. "Ik had zoveel schaamte in mij dat ik vond dat ik de pijn verdiende. Ik hield mijn vingers stevig in elkaar gewrongen op mijn borst, en toen de procedure voorbij was, keek de dokter naar me en zei: Je hebt mooie handen, je doet me aan mijn dochter denken."

"Dat ene moment van menselijkheid zit in mijn geheugen gebrand als een van de momenten in mijn leven waarop ik het meest medeleven gevoeld heb. In zijn ogen was ik een persoon, ik was een dochter, ik was nog een meisje. Er zit zoveel pijn in dit verhaal. Het is mijn donkerste geheim tot nu toe geweest."

Abortuswet als "nog maar eens een discriminerend wapen"

Uma kreeg later nog drie kinderen. "De abortus die ik als tiener onderging, was de moeilijkste beslissing van mijn leven. Een die mij toen pijn deed, een die mij nu nog altijd verdrietig maakt. Maar het was het pad naar het leven vol geluk en liefde dat ik meemaak. Kiezen om die zwangerschap af te breken, liet mij toe om te groeien en de moeder te worden die ik wilde en moest zijn."

Over de abortuswet in Texas zegt ze dat het een mensenrechtencrisis voor Amerikaanse vrouwen is. "Dit is nog maar eens een discriminerend wapen tegen zij die economisch zwak staan, en dikwijls ook hun partners. Vrouwen en kinderen van gestelde families blijven alle keuzes in de wereld hebben en lopen weinig risico."

Kiezen om die zwangerschap af te breken, liet mij toe om te groeien en de moeder te worden die ik wilde en moest zijn.

Uma Thurman

"Ik ben ook ontzet dat de wet burgers tegen elkaar opzet. Nieuwe "burgerwachten" creëert die op vrouwen met minder kansen jaagt, hen de keuze ontzegt om niet het kind te krijgen waar ze niet voor kunnen zorgen, of hun hoop weg te nemen voor het toekomstige gezin dat ze willen kiezen."

Ze stuurt haar woorden van sterkte naar "alle vrouwen die woedend zijn omdat de rechten over ons lichaam worden afgepakt door de overheid, en naar iedereen van jullie die blootgesteld wordt aan schaamte en kwetsbaarheid omdat jullie een baarmoeder hebben. Ik zie jullie. Hou moed. Jullie zijn mooi. Jullie doen me aan mijn dochters denken."

Meest gelezen