Burgemeester Alken wil een stukje van Wellen kopen of ruilen: "Degoutant", reageert Wellense burgemeester

In Haspengouw is commotie ontstaan nadat Marc Penxten (N-VA), burgemeester van Alken, gevraagd heeft aan het gemeentebestuur van Wellen om een stuk van hun gebied over te kopen of te ruilen met Alken. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Penxten wil zo de deur voor een fusie met Kortessem, dat nu niet aan Alken grenst, openzetten. Burgemeester van Wellen, Els Robeyns (Vooruit) reageert woest.

Waarover gaat het?
Enkele weken geleden raakte bekend dat de steden Borgloon en Tongeren gaan fuseren. Dat plan dwarsboomt de eerdere fusieplannen tussen Borgloon, Alken, Wellen, Kortessem en Heers. Daar liep deze zomer nog een onderzoek naar, maar Borgloon heeft niet gewacht op die resultaten en wil dus in het huwelijksbootje stappen met Tongeren. Sindsdien zit de fusieknoop vast in Zuid-Limburg. Na het 'vertrek' van Borgloon blijven Alken, Wellen, Kortessem en Heers over. Heers valt uit de boot omdat het alleen aan Borgloon grenst, en de Wellense burgemeester Els Robeyns heeft al laten vallen dat ze een fusie met Alken en Kortessem niet ziet zitten. Alken en Kortessem grenzen echter niet aan elkaar, dus een fusie tussen die twee gemeenten is niet mogelijk. 

In een poging om er toch nog een fusie door te krijgen, vraagt de burgemeester van Alken, Marc Penxten, in een brief aan het gemeentebestuur van Wellen duidelijkheid inzake hun standpunt om mogelijke fusie gesprekken op te starten: 

  • met de 3 overgebleven gemeenten Wellen, Kortessem en Alken
  • met de 3 overgebleven gemeenten Wellen, Kortessem, Alken en een vierde andere aangrenzende gemeente.
  • of  het gemeentebestuur van Wellen bereid is om de gemeentegrenzen te hertekenen, door bijvoorbeeld een grondruil,  zodat de gemeente Alken ook met de gemeente Kortessem rechtstreeks gesprekken kan opstarten
Dat laatste voorstel schiet bij de burgemeester van Wellen Els Robeyns in het verkeerde keelgat. Penxten wil namelijk een stuk van Wellen, zodat Kortessem wel aan Alken grenst en een fusie zónder Wellen mogelijk wordt. "Dit is plat opportunisme en valt alleen maar te vergelijken met koehandel", reageert een woeste Robeyns bij Radio 2 Limburg. "Het is duidelijk dat hier niet gedacht wordt aan de voordelen die een fusie kan hebben voor de bewoners van Wellen, zoals een betere dienstverlening en een betere gemeentestructuur. We zien nu zwart op wit waar fusies vandaag de dag over gaan: politiek gewin. Voor mij is het duidelijk: ik zet de bewoners van Wellen niet in de uitverkoop. Zolang ik burgemeester ben, zal er geen stuk grond van Wellen verkocht worden."

Marc Penxten reageert bij Radio 2 intussen op de commotie. "Voor alle duidelijkheid: in eerste instantie willen we fuseren mét Wellen", benadrukt de burgemeester. "Dat was ook onze eerste vraag." Penxten is zelf niet blij met de reactie van Robeyns, en de commotie die ontstaan is. "Het is jammer dat er niet op de gemeenteraad wordt gewacht voor een reactie. Ik heb zelf nog geen rechtstreeks contact gehad met mevrouw Robeyns", vertelt hij. "Het gaat trouwens slechts over een stukje van dertig meter grond, waar geen woning aan te pas komt", voegt de Alkense burgemeester nog toe. 

Ik stel vast dat men naar Kortessem lonkt en daar ben ik wel fier op

De burgemeester van Kortessem Tom Thijsen (CD&V) schrok wel van het voorstel van Alken. "Ik denk dat het een vreemd voorstel is, de reactie is ook wel bruut. En dan stel ik me de vraag wie daar beter van wordt.  Met veel plezier stel ik wel vast dat er naar Kortessem gelonkt wordt, en niet enkel door Alken en daar ben ik wel fier op", zegt burgemeester Tom Thijsen. "Maar om te fusioneren, moet je wel aan elkaar grenzen en dat is nu niet het geval. Men kan dat ook niet dwingen of bruskeren. Men moet met geduld en dialoog een relatie opbouwen en als men niet wil, dan wil men niet." Kortessem kijkt eerder naar Diepenbeek om te fusioneren en die gesprekken worden nu stilaan opgestart.

Meest gelezen