Veel minder bankautomaten van de vier grootbanken tegen 2025, maar wel beter verspreid

Het aantal bankautomaten van de 4 grootbanken zal tegen 2025 meer dan halveren. Maar de banken beloven een betere spreiding van de automaten.

De vier grootbanken KBC, BNP Paribas Fortis, Belfius en ING werken voortaan samen om geldautomaten uit te rollen. De zes eerste toestellen zijn intussen geïnstalleerd, onder meer in Gent en Aalst. Het gaat om bankneutrale automaten. Dat betekent dat ze niet langer gekoppeld zijn aan een bankkantoor, maar ze zullen vooral verschijnen op drukke en goed bereikbare plaatsen zoals treinstations en winkelcentra.

"We betalen meer elektronisch waardoor we minder cash nodig hebben", zegt Kris De Ryck, CEO van Batopin, een alliantie voor geldautomaten van de vier grootbanken. "En we bankieren alsmaar meer mobiel waardoor er bankkantoren verdwijnen. Op dit moment zijn de automaten sterk gekoppeld aan die kantoren waardoor de automaten niet goed gespreid zijn. Vandaag staat 82 procent van de automaten van de grootbanken op minder dan 1 kilometer van elkaar. Bij de helft gaat het zelfs om amper 185 meter. "Waar er nog veel kantoren zijn, is er een overaanbod aan automaten. Elders zijn er geen automaten meer." 

Met bankneutrale automaten wil Batopin dit onevenwicht wegwerken. Tegen 2025 zullen er in totaal 2.200 nieuwe automaten verschijnen, een pak minder dan de ruim 5.000 die er nu zijn van de 4 grootbanken. Maar ze garanderen wel dat door een betere spreiding bijna 98,79 procent van de bevolking een geldautomaat binnen een straal van 5 km van zijn woning zal hebben. Dat is vergelijkbaar met de huidige dekkingsgraad van 98,66 procent.

Waar er nog veel kantoren zijn, is er een overaanbod aan automaten. Elders zijn er geen automaten meer

Kris De Ryck, CEO Batopin

De nieuwe automaten krijgen de naam "Bancontact". Het gaat om cashwinkeltjes, zoals die op dit moment bestaan in de lobby van een bank, waar je geld kan afhalen en kan deponeren. Maar er komen ook cashmuren en cashkiosken, een vrijstaande opstelling op een plein. Aan een cashmuur en cashkiosk zal je alleen geld kunnen afhalen. Opmerkelijk: de klassieke selfbanking-toepassingen zoals overschrijvingen zullen niet mogelijk zijn bij de automaten van Bancontact. Die blijven voorbehouden voor de selfbanking-toestellen in de bankkantoren.

Meest gelezen