BeleefTV in woonzorgcentrum Halle helpt bewoners geheugen te trainen en herinneringen te delen

In het woonzorgcentrum Sint-Augustinus in Halle hebben ze sinds kort een BeleefTV voor de bewoners. Een BeleefTV is een verplaatsbaar televisiescherm waar allerlei internetprogramma's opstaan zoals YouTube en de VRT-app. Met de foto's en beelden kunnen de rusthuisbewoners hun geheugen en motoriek trainen, of ze kunnen naar beelden kijken die herinneringen oproepen aan vroeger.

De hoogtechnologische televisie draait op speciale software waarmee de bewoners wat ze maar willen kunnen oproepen. Dat kan gaan van videoclips van bekende artiesten tot oude series uit hun jeugd die vroeger op tv waren. De BeleefTV helpt onder andere de bewoner met dementie om herinneringen op te halen. 

“De eerste reacties zijn zeer positief, voor zowel ouderen met dementie, als bij onze gewone geriatrische ouderen", zegt ergotherapeute Maita Delodder. "Want via de VRT-app kan je kijken naar series als ‘Slisse en Cecar’en  ‘Schipper naast Mathilde’. Door ernaar te kijken worden herinneringen van vroeger gestimuleerd. En verder staan er alle foto’s van Sunlight op van vroeger, of voorwerpen van lang geleden en ze praten er dan over. En daar komen mooie reacties op.”  

(lees verder onder de foto)

"We willen dat alle bewoners iets hebben aan het toestel”, gaat Delodder verder. “De televisie is mobiel en kan gekanteld worden. Verschillende afdelingen zullen er gebruik van maken. Elk kwartaal komen er ook updates met nieuwe inhoud zodat de televisie zal blijven boeien.” Het toestel kostte 11.000 euro en het is een van de eersten die opduikt in een woonzorgcentrum in de buurt.

Meest gelezen