HANS PUT

Derde prik voor bewoners woonzorgcentra, nog geen beslissing over thuiswonende 85-plussers

De bewoners van woonzorgcentra zullen een derde prik met een coronavaccin krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist in de zogenoemde Interministeriele Conferentie Volksgezondheid. Er is nog geen beslissing over een derde prik voor 85-plussers die nog thuis wonen.

Op basis van het advies van de Hoge Gezondheidsraad hebben de ministers van Volksgezondheid het licht op groen gezet voor een derde prik voor bewoners van woonzorgcentra. Zij zullen een extra dosis van het Moderna- of Pfizervaccin krijgen. "We hebben beslist dat inwoners van woonzorgcentra een derde prik zullen krijgen om ervoor te zorgen dat hun weerstand tegen het virus zo groot mogelijk is", aldus federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

We hakken zaterdag de knoop door over bejaarden die thuis wonen
Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid

Over het nut van een derde vaccinatie voor thuiswonende 85-plussers heerst dus blijkbaar nog twijfel. "We willen alle gegevens nog eens heel goed wikken en wegen", aldus Vandenbroucke. "Mensen in woonzorgcentra werden als eerste gevaccineerd en het is heel duidelijk dat zij een derde prik heel goed kunnen gebruiken om hun weerbaarheid op te krikken." 

"Er zijn aanwijzingen dat ook bejaarde mensen die niet in een woonzorgcentrum leven nood hebben aan een derde prik om hun immuniteit op peil te houden maar die knoop zullen we zaterdag doorhakken", voegt Vandenbroucke eraan toe.

"We zetten nu alles in het werk om de mensen in de woonzorgcentra een derde prik te geven", vertelt minister Wouter Beke in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Met deze beslissing wordt de groep mensen die een derde prik zullen krijgen groter. Eerder was al beslist dat ook mensen met een zwakkere immuniteit zo'n derde coronaprik zouden krijgen. "De groep wordt inderdaad uitgebreid", verduidelijkt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke. "We willen daarmee aan de ene kant zuurstof geven aan de samenleving maar aan de andere kant ook onze zwakste mensen beschermen. We voorzien al een derde prik voor honderdduizenden mensen met een verminderde immuniteit en daar komen nu nog eens 85.000 mensen uit woonzorgcentra bij." We moeten de dijken verstevigen waar het nodig is, klinkt het bij de CD&V-minister.

Meest gelezen