foto: domein Zangersheide

Kampioenschappen voor ruiters en springpaarden in Lanaken: "We hopen 60.000 toeschouwers te ontvangen"

Op domein Zangersheide in Lanaken is er de volgende dagen het Belgisch Kampioenschap voor ruiters en het Wereldkampioenschap voor jonge springpaarden. Het zijn topevenementen binnen de paardensport.  

Tijdens de FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses zullen vijf-, zes- en zevenjarige paarden om de wereldtitels strijden. En ook de beste Belgische ruiters en amazones zullen van 22 tot en met 25 september strijden voor de titel van Belgisch Kampioen. 

433 ruiters

Door corona verliep de voorbereiding deze keer moeilijker dan bij andere edities en zullen deelnemers vooral ruiters uit Europa zijn of die momenteel in Europa verblijven. Judy-Ann Melchior: "Er zijn 433 ruiters ingeschreven uit 36 landen. Ook de Belgische medaillewinnaars in Tokio zullen aanwezig zijn. En we verwachten ook heel wat publiek: we hopen rond de 60.000 toeschouwers tijdens de vijfdaagse te ontvangen." 

Veiling

Er worden ook topveulens geveild tijden die vijfdaagse. Het gaat om 80 veulens, die allemaal ingeschreven staan in de stamboeken van Zangersheide. "De veiling is bekend omdat het het wereldrecord heeft van de hoogste prijzen en de beste veulens ter wereld", zegt Melchior. Er komt een breed publiek op af. "Dat kunnen paardenliefhebbers, fokkers of topruiters zijn die in de toekomst investeren." Zo werd Claire Z - die onlangs nog met ruiter Pieter Devos een medaille pakte in Tokio - ooit op de veulenveiling verkocht.

Meest gelezen