Luk De Wilde

Boze handelaars bezorgen elke dag rouwbrief aan stadsbestuur Sint-Niklaas: "Verkeersingrepen worden onze doodsteek"

Een 30-tal handelaars in het centrum van Sint-Niklaas is  boos. Ze protesteren tegen de geplande verkeersingrepen op de Grote Markt en in het centrum. Om hun ongenoegen te uiten, voeren ze actie door elke dag een rouwbrief te bezorgen in het stadhuis. Daarop staat een handelszaak die dreigt te moeten stoppen. Het stadsbestuur begrijpt de ongerustheid, maar zegt dat het centrum net gemakkelijker te bereiken zal zijn door het nieuwe verkeersplan.

Bij de handelaars is er veel ongenoegen naar aanleiding van de -volgens hen- aanhoudende regen van maatregelen tegen het autoverkeer in de binnenstad. "Signalen van onze kant worden gewoon weggewuifd", zeggen ze. Enkele jaren geleden hadden de handelaars een gesprek met de bevoegde schepen over een toenmalige knip aan de Parklaan. "Ondertussen zitten we niet meer met één knip maar met een hele obstructie."

Ze beloofden een rondpunt, maar ik zie het nergens in de plannen

Handelaar Grote Markt Sint-Niklaas

Een handelaar die een winkel heeft in de hoek van de Grote Markt vreest het ergste: "Ze hadden beloofd een rondpunt te maken zodat de mensen hier toch nog zouden kunnen geraken, maar we zien dat nergens in de plannen staan. Het wordt steeds meer duidelijk dat het moeilijk zal worden om nog naar het centrum te komen." Een andere handelaarster heeft het over lege straten: "Iedereen vreest dat er nog winkels gaan sluiten, dat dit hier een lege straat gaat worden. Onze bezorgdheid draait vooral om de mobiliteit en bereikbaarheid, vooral voor klanten van buiten Sint-Niklaas." 

Finaal willen we hetzelfde: een bereikbare binnenstad

Lieven Dehandschutter, burgemeester Sint-Niklaas

Rouwbrief

Het geduld van de handelaars is op en daarom protesteren ze nu door elke dag een rouwbrief in de brievenbus van het stadhuis te steken. Daarop staat een handelszaak die dreigt te moeten sluiten. Burgemeester Lieven Dehandschutter (NV.A) begrijpt hun bezorgdheid, maar stelt hen gerust: "De bereikbaarheid wordt nu bemoeilijkt door het doorgaand verkeer, door mensen die de stad van noord naar zuid doorkruisen, zonder iets te doen daar. Daardoor ontstaan eindeloze files. Het is net de bedoeling om de bereikbaarheid in de stadskern te verbeteren. We begrijpen de onrust, en we willen in dialoog blijven gaan. Net omdat we finaal allemaal hetzelfde doel nastreven: een aantrekkelijke, leefbare en bereikbare binnenstad."

Luk De Wilde

Meest gelezen