Chinese vastgoedgigant Evergrande probeert gemoederen te bedaren: "We hebben akkoord om schuld af te lossen"

De Chinese vastgoedreus Evergrande zegt dat er een akkoord is met beleggers om verschuldigde rente terug te betalen. De deadline voor die terugbetaling was morgen. Evergrande staat op de rand van een faillissement, en dat weegt op de beurzen wereldwijd. De financiële markten zijn gekelderd door de vrees dat het Chinese concern zou kunnen instorten, waardoor de op een na grootste economie ter wereld dreigt te ontsporen.

In een verklaring aan de beurs van de Zuid-Chinese stad Shenzhen zegt het Evergrande-filiaal Hengda dat er een plan is onderhandeld om de rente te betalen die verschuldigd is op zijn obligatie van 2025. Die deadline vervalt normaal morgen, op 23 september. 

Volgens Bloomberg News gaat het om een bedrag van 232 miljoen yuan, omgerekend 30,5 miljoen euro. Klein bier vergeleken met de totale schuldenberg van 260 miljard euro die de vastgoedgigant op de schouders moet torsen. Over een terugbetaling aan buitenlandse beleggers is niets bekend. 

Markten sussen

Volgens analisten moet deze terugbetaling de ongeruste markten op korte termijn sussen. Dat lijkt te lukken: de beurs van Tokio sloot vandaag af met een kleiner verlies dan de voorbije dagen. Maar er is meer nodig. Om het vertrouwen op een meer betekenisvolle manier te laten terugkeren, zal de markt zicht moeten krijgen op de brede herstructureringsplannen voor Evergrande.  

Gehoopt wordt dat het akkoord ook de onrust bij het personeel zal wegnemen. In een brief aan zijn werknemers schreef Xu Jiayin, die de groep oprichtte in 1996, dat hij er stellig van overtuigd is dat Evergrande binnenkort uit de moeilijke periode zal geraken. 

De Evergrande-crisis heeft intussen al geleid tot zeldzame protesten buiten de kantoren van het bedrijf in China door investeerders en leveranciers die hun geld opeisen. Sommigen beweren dat ze tot wel 1 miljoen euro tegoed hebben.

Schiet Chinese overheid te hulp?

Evergrande heeft 200.000 mensen in dienst, is in meer dan 280 Chinese steden aanwezig en heeft naar eigen zeggen indirect voor 3,8 miljoen Chinese banen gezorgd. Het is voornamelijk een projectontwikkelaar, maar koopt al meer dan tien jaar op grote schaal.

Evergrande mag dan wel geen bank zijn zoals Lehman Brothers destijds, maar een faillissement zou ingrijpende gevolgen hebben voor China's economie, zowat de belangrijkste groeimotor van de wereldeconomie. Het is veelzeggend dat het bedrijf deskundigen heeft ingehuurd van het financiële dienstverleningsbedrijf Houlihan Lokey, dat ook adviseerde bij de herstructurering van Lehman Brothers.

Huisvesting is een belangrijke component van de Chinese economie, en net zoals de Belg heeft ook de Chinees een baksteen in de maag. Er wordt al jaren gewaarschuwd voor het uiteenspatten van de Chinese vastgoedbubbel. Een faillissement van Evergrande kan de dominostenen in beweging zetten en dreigt ook de interne stabiliteit van China in gevaar te brengen. 

Er zijn signalen dat de Chinese regering precies daarom nu toch bereid zou zijn om in te grijpen en de schade te beperken. De Chinese centrale bank  injecteerde gisteren bijna 12 miljard euro in het banksysteem. Maar het vastgoedprobleem dateert niet van gisteren. Evergrande verkeert al geruime tijd in grote financiële problemen. De autoriteiten in Peking beseffen dat dit maar het topje van de ijsberg is. Verwacht wordt dat zij nu met de grote bezem de vastgoedsector zullen aanpakken, om een herhaling van dit scenario te vermijden. 

Meest gelezen