Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck
radio 2

Druivenoogst start in Limburg: Een strijd tegen schimmels, en soms ook tegen spreeuwen

Heel wat Limburgse wijndomeinen die mousserende wijn maken starten deze week met de druivenpluk. Sommige domeinen hebben behoorlijk wat schade, die is  veroorzaakt door een schimmel afgelopen zomer. In andere domeinen ziet het er dan weer vrij goed uit. 

Bij de wijndomeinen Schorpion, Genoelselderen en Sassenbroek is de pluk al aan de gang, in Aldeneyck beginnen ze er morgen aan.  

Door de vele regen afgelopen zomer heeft een schimmel in een aantal wijngaarden lelijk huis gehouden. Dat is onder meer zo bij Schorpion in Kortessem en Wijnkasteel Genoelselderen.  Andere wijndomeinen zijn er beter uit gekomen. Onder meer in Sassenbroek, maar ook in Aldeneyck ziet het er vrij goed uit. Karel Henckens: "Ik heb wel een paar percelen waar we minder gaan oogsten, bij de Pinot Noir is dat. Maar de Pinot Gris en Pinot Blanc en de Chardonnay, die zien er goed uit." 

Op dit moment ben ik ruzie aan het maken met 500 spreeuwen. Neen, het zijn er 300, ik heb ze geteld

Karel Henckens

In domein Aldeneyck dook de afgelopen dagen wel een ander probleem op. Karel Henckens: "Op dit moment ben ik ruzie aan het maken met 300 spreeuwen, ik heb ze geteld. Ik heb een systeem van vogelafweer, maar ze zijn er blijkbaar snel aan gewend, dus dat is nu wel een pretbederver. Maar over het algemeen denk ik dat we een mooie oogst tegemoet gaan." 

Beluister hier de reportage en bekijk de video over de start van de wijnpluk op wijndomein Sassenbroek in Borgloon:

Videospeler inladen...

Druivenpluk stille wijnen start over een paar weken

De pluk van de druiven voor stille witte wijnen start over enkele weken. Ook voor die oogst zijn er verschillen tussen de domeinen en percelen. Hoenshof in Borgloon laat weten dat er op enkele percelen schade is, voor Kitsberg in Heers en Gloire de Duras in Sint-Truiden ziet het er vrij goed uit. 

Meest gelezen