Duizenden leerlingen zonder schoolboeken naar school

Enkele duizenden leerlingen in het secundair onderwijs hebben nog altijd hun schoolboeken niet gekregen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De schoolboeken zouden wel beschikbaar zijn maar de leverancier weigert ze te bezorgen omdat de ouders van de leerlingen als wanbetalers op een zwarte lijst staan. "De scholen moeten in deze hun verantwoordelijkheid nemen", reageert kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.

In het Nieuwsblad trekt Colette Victor van de vzw Krijt aan de alarmbel. Haar organisatie werkt rond betaalbaar onderwijs en doet ook elk jaar de zogenoemde "Boekencheck", waarbij geteld wordt hoeveel leerlingen niet het nodige schoolmateriaal hebben.

"Sommige scholen hebben beslist om samen te werken met externe leveranciers om de schoolboeken te leveren", zegt Victor. "De ouders bestellen dan online de boeken, betalen meteen en de boeken worden dan aan huis geleverd. Maar mensen in armoede hebben niet altijd de middelen om meteen te betalen, waardoor hun kinderen ook geen schoolboeken krijgen."

Volgens Victor zijn het vooral mensen in armoede die op de zwarte lijst van de leveranciers terechtkomen. "Sommige scholen vinden dan een oplossing voor de kinderen van die ouders maar andere scholen blijven te onverschillig voor mogelijke financiële problemen van ouders en laten hen aan hun lot over."

Het is onvoorstelbaar dat er op dit moment nog steeds kinderen in de klas zitten zonder het nodige lesmateriaal

Caroline Vrijens, kinderrechtencommissaris

Net zoals vzw Krijt vindt ook kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens dat er dringend iets gedaan moet worden aan deze situatie. "Want het is een situatie die zich elk jaar herhaalt." De kinderrechtencommissaris schreef vorig jaar ook al dat "het recht op onderwijs altijd voorrang heeft op discussies over de bijdrageregeling. Ook als ze samenwerkt met een externe firma, blijft de school verantwoordelijk." 

"Scholen kunnen iets doen tegen onbetaalde schoolfacturen door een sociaal beleid uit te werken dat kosten beperkt en ouders gespreid laat betalen", stelt Vrijens. "Scholen moeten de coördinator zijn en blijven. Onder andere door de controle te houden over de samenwerking met een leverancier en door ouders te ondersteunen om boeken te bestellen en te betalen." 

Meest gelezen