AZ Alma Eeklo verzamelt alle info over patiënt op digitaal platform: "Niemand wordt nog van kastje naar de muur gestuurd"

In het ziekenhuis AZ Alma in Eeklo wordt het vanaf nu gemakkelijker om informatie te krijgen over de toestand van een patiënt. Voor hen zelf, en hun familie, is het niet altijd simpel om te weten aan wie ze informatie kunnen vragen. Daarom heeft het ziekenhuis beslist om alle informatie te centraliseren. Op een digitaal platform zal je nu makkelijk zien wie het dagelijkse aanspreekpunt is voor de patiënt.

"Als een patiënt opgenomen is, wil zowel hij of zij als de familie op de hoogte zijn van zijn of haar toestand. Bezoekers, de ombudsdienst en patiëntenbevragingen maakten het duidelijk dat het voor de verschillende partijen moeilijk was om de juiste informatie te achterhalen, laat staan wie het aanspreekpunt was", legt hoofdverpleegkundige Marleen Van De Woestyne uit. "Ze voelden zich vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Dat zorgde voor frustraties en gaf de indruk dat verpleegkundigen van niets wisten." Vier jaar geleden begonnen ze in AZ Alma daarom al met het ineenknutselen van een magneetbord. En dat is intussen verder ontwikkeld tot een digitaal informatiebord.

Het is als een bankkaart: geen informatie zonder code

Marleen Van De Woestyne, hoofdverpleegdkundige AZ Alma Eeklo

Van magneetbord tot digitaal informatiebord

Het digitaal platform is makkelijk te consulteren. Maar niet iedereen kan zomaar van alle patiënten aan informatie geraken. Er wordt rekening gehouden met de privacy, zegt Van De Woestyne: "De patiënt wordt opgenomen en er wordt een code aan gekoppeld. De patiënt weet z'n code want hij krijgt die ook op papier. Hij mag die code doorgeven aan wie hij zelf wil. Eigenlijk is het een beetje als een bankkaart: je kan een bankkaart hebben, maar als je de code niet hebt, kun je geen geld afhalen. Bij ons is het ook zo: je kan een patiënt hebben, je weet het kamernummer, maar je moet er de juiste code kunnen aan koppelen om de juiste informatie te krijgen, omwille van beroepsgeheim." 

In de toekomst zal het ook de bedoeling zijn dat elke patiënt  zich in de kamer via de televisie kan aanmelden op het digitale informatieplatform.

Meest gelezen