Pexels - Los Muertes Crew

30.000 liter melkwei voor matten(taarten) per week weggegooid, Geraardsbergen wil die hergebruiken

De stad Geraardsbergen heeft een project "Van wei naar wei" ingediend bij de provincie Oost-Vlaanderen, om het beroep van mattentaartenboer op te waarderen. Er zijn minder boeren die nog matten willen maken omdat het arbeidsintensief en duur is. De melkwei, waarvan de matten worden gemaakt, wordt nu als meststof gebruikt. "Per week wordt 30.000 liter melkwei weggegooid", zegt de stad.

Een mattentaart is hét streekproduct van Geraardsbergen en is een luchtig gebakje gemaakt uit bladerdeeg dat gevuld is met matten. "Matten" zijn gemaakt van gestremde melk. Wat overblijft is de melkwei, een soort zurig restant. Maar het maken van die matten is duur en het proces duurt lang.  Volgens de mattentaartenboeren blijft er vaak meer wei over dan er matten uitgehaald worden. 

Ondersteuning

Tot nu ging de melkwei gewoon verloren. Boeren gebruiken het vaak als meststof op hun akkers. Daar wil de stad Geraardsbergen, samen de provincie Oost-Vlaanderen iets aan doen. Rina Cosijns van Geraardsbergen: "We gaan de boeren ondersteunen in het maken van die matten en de melkwei hergebruiken."

De mattentaart is onze identiteit, we gaan bekijken wat we nog met de melkwei kunnen doen
Rina Cosijns van Geraardsbergen

Concreet betekent dat dat de stad een netwerk samenstelt met de verschillende actoren in het vakgebied: "Voor ons is de mattentaart onze identiteit, die mag niet verloren gaan. We gaan anderhalf jaar, samen met de boeren en met de verwerkers, kijken welke producten nog kunnen gemaakt worden van de melkwei", zegt Cosijns.

Nieuw lokaal streekproduct

De stad wil de overgebleven wei hergebruiken want er blijft ontzettend veel over, legt Cosijns uit: "Per week gaat het over 30.000 liter wei dat overschiet. We willen van dit restproduct een nieuw lokaal streekproduct maken."

We kunnen misschien lokale kaas of yoghurt maken
Rina Cosijns van Geraardsbergen

De stad zelf heeft al een aantal ideeën bedacht om te maken met de melkwei: "Lokale kaasjes of yoghurt bijvoorbeeld. Er zijn al wat testjes gebeurd, maar we moeten onze ideeën nog aftoetsen met de lokale boeren om te zien of die haalbaar zijn."

In het verleden zijn al andere zaken geprobeerd met de wei, vertelt Cosijns: "Ecover (producent van ecologische schoonmaakproducten) heeft nog kuisproducten proberen maken van de wei, maar dat bleek niet rendabel te zijn."

Experimenteren

Het project "Van wei tot wei" is een subsidieproject, goedgekeurd door de provincie Oost-Vlaanderen, om dingen uit te testen: "We gaan experimenteren en zien wat we kunnen verwezenlijken", zegt Cosijns nog.

Meest gelezen