Sonny Vanderheyden van Radio 2 Vlaams-Brabant met oud-burgemeester Louis Tobback

Louis Tobback pleitbezorger van WK in Leuven: "Antwerpen? Daar waren te veel werken en het is de kostprijs waard" 

De allereerste onderhandelingen om het WK Wielrennen naar Leuven te halen, zijn destijds gevoerd door Louis Tobback die toen burgemeester was. Ook al kost het de stad een pak geld, hij is ervan overtuigd dat de stad daar beter van wordt: "Als je alle kosten optelt, kom je waarschijnlijk aan 3 à 4 miljoen, maar het is het waard. Je komt wereldwijd in beeld. Brugge is al bekend, Leuven nog niet." 

Het WK Wielrennen naar Leuven halen ging vrij vlot, vertelt Louis Tobback aan Radio 2 Vlaams-Brabant: "Toen ik vernam dat Vlaanderen kandidaat was om het WK te organiseren, was mijn eerste reflex: "Dat zal wel voor Antwerpen zijn, want alles is voor Antwerpen in Vlaanderen." (lacht) "Maar dan bleek dat het moeilijk zou zijn voor Antwerpen omwille van de grote werken daar, want de stad ligt open. En dus hebben wij ons met Leuven kandidaat gesteld."

Leuven is the best kept secret of Belgium

Volgens Tobback gaat het wereldkampioenschap Leuven op de kaart zetten. "Ik lees gisteren in de krant dat het de stad 1,5 miljoen kost. Nu, als je daar alle logistieke kosten bij telt zoals personeel, politie enzo, dan kom je waarschijnlijk aan 3 à 4 miljoen. Maar ik ben er van overtuigd dat het dat waard is. Je gaat drie dagen lang beelden krijgen van Leuven vanuit de helikopter en dat betekent toch wel wat voor een stad als Leuven. De hele wereld kent Brugge al maar Leuven niet. Zoals een Brits journalist schreef in een weekblad: "Leuven is the best kept secret of Belgium". Ik denk dat het veel toeristen gaat aantrekken."

De stad gaat afzien, maar je moet afzien om mooi te zijn 

Oud-burgemeester Louis Tobback

Niet alle Leuvenaars zijn blij dat het WK in Leuven gereden wordt, sommigen ontvluchten de stad. En ook daar heeft Tobback een antwoord op: "Er zullen zeker mensen zijn die ongelukkig zijn omdat ze niet weg kunnen of niet weten waar ze hun auto moeten parkeren. Maar aan de mensen die klagen wil ik zeggen: "Je moet afzien om mooi te zijn. En we gaan de komende dagen enorm afzien, dus we gaan heel mooi worden."

Jasper Stuyven

Louis Tobback noemt zich niet echt een wielerfan, maar hij weet wel voor wie hij zondag gaat supporteren. "Ik ben niet het type dat met sjaaltjes, petjes en toeters gaat supporteren. Maar ik zou het fijn vinden als Jasper Styven wint. Zijn ouders wonen in mijn buurt, dus toen Jasper daar nog woonde, was hij mijn buurman." 

Corona

Er wordt een massa volk verwacht tijdens het WK in Leuven. Sommige virologen maken zich zorgen over mogelijke coronabesmettingen. "Ik wil er op wijzen dat het 'gewone' volk dat buiten staat langs het parcours, veel minder risico loopt op besmetting dan het chique volk dat in de VIP-tent zit", zegt Tobback. "Ik heb een uitnodiging gekregen voor de VIP-tent, maar de aankomst ga ik zeker thuis bekijken op televisie." 

Meest gelezen