Radio 2

Honderden arbeiders Arcelor Mittal leggen spontaan werk neer

Zowat 400 arbeiders van staalreus Arcelor Mittal Gent hebben vanmorgen het werk spontaan neergelegd. Ze verwijten de directie een gebrek aan respect nadat ze tijdens de coronacrisis toch hebben voortgewerkt. “Het bedrijf heeft - gelukkig maar - een zeer mooie winst gemaakt. Wij willen ook een deel van de taart”, zegt liberaal vakbondsafgevaardigde Claudio Rizzo.

Terwijl heel wat bedrijven noodgedwongen de deuren moesten sluiten tijdens de eerste lockdown, bleef Arcelor Mittal produceren. Maar daar stond volgens een deel van de arbeiders weinig tot niks tegenover. Daarom begon een vierhonderdtal arbeiders vanmorgen een spontane staking. Ze verzamelden aan de hoofdingang om gehoord te kunnen worden door de directie. Na hun shift namen ruim 200 collega’s hun plaats in. 

“Onze arbeiders hebben toch wel risico’s genomen met hun gezondheid”, zegt Claudio Rizzo van de liberale vakbond. “Daarnaast was er door de coronacrisis een wervingsstop. Daardoor werden tientallen vacatures niet ingevuld en liep de werkdruk enorm op. Onze mensen konden daardoor minder vakantie opnemen, waardoor ze het thuis ook niet altijd makkelijk hadden.”

Een deel van de taart

Het bedrijf maakte ondanks de lockdown toch heel wat winst. “Des te beter”, aldus Rizzo. “Maar wij willen dan ook wel een deel van de taart. Dat gaat dan niet alleen om het financiële. Er moet ook wat gedaan worden aan infrastructuur, zoals de douches.” 

Door de spontane actie lagen enkele productielijnen bij Arcelor Mittal Gent stil, maar de werking van het bedrijf kwam niet in het gedrang. De directie kwam luisteren naar de bekommernissen van de arbeiders. “Een aantal van die zaken waren bij ons gekend, een aantal andere zijn nieuw voor ons”, zegt HR-verantwoordelijke Frouke Lambert. “Het is belangrijk dat wij als directie luisteren en de bezorgheden capteren, en dan in dialoog gaan en kijken hoe we het in de toekomst verder aanpakken.”

Meest gelezen